Owsiane placuszki w czekoladzie przepis z pomarańczą. Dietetyczne placuszki z czekoladą – czy to prawda? Tak to prawda ! – gorzka czekolada, która zawiera więcej niż 70% kakao ma niski indeks glikemiczny. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym sprzyjają odchudzaniu, ale wcale to nie znaczy, że czekoladę możemy jeść bez ograniczeń 😉 Pamiętajmy o zachowaniu umiaru 😉 Oryginalne owsiane placuszki w czekoladzie z pomarańczą to świetny pomysł na szybki i oryginalny deser – deser inny niż wszystkie pozostałe 😉
Co to jest indeks glikemiczny? – Indeks glikemiczny jest to jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu, przez reprezentatywną statystycznie grupę ludzi, porcji produktu zawierającej 50 g przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 gramów glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%). Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie insuliny. Wolne przyswajanie pozwala ograniczyć napady głodu. Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których „IG” nie przekracza 60. Różne źródła podają różne wartości „IG” w zależności od warunków badań testowych Dieta odchudzająca o niskim indeksie glikemicznym powinna zawierać nasiona roślin strączkowych, bogate w błonnik warzywa i owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału, niskotłuszczowe produkty mleczne, chude mięso, drób i ryby.
Czas przygotowania: 30 min.Czas smażenia: 3-4 min. z obu stron
- płatki owsiane 50 g,
- czekolada 50 g,
- jajko 1 szt.,
- duża pomarańcza 1 szt.,
- suszone daktyle 3 szt.,
- szczypta cynamonu,
Dodaj komentarz