
Waniliowo-Kawowa Pana Cotta
Pana Cotta. Naszła mnie ochota na deser na zimno, a że dawno nic takiego nie robiłem więc zastanawiałem się co tu zrobić. Zajrzałem do lodówki, a tu mleko i śmietana na pierwszym planie. I natychmiast przypomniała mi się Pana Cotta – dawno jej nie robiłem więc czemu dziś nie zaszaleć. Jest to bardzo prosty, szybki i smaczny deser. Więc dziś będzie coś z Kuchni Włoskiej – Panna Cotta jest typowym klasycznym i bardzo prostym włoskim deserem na zimno. Panna Cotta oznacza deser składający się z podgrzewanej śmietany razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami. Gotowy deser w formie babeczki wykłada się do góry dnem na talerzyk i przyozdabia się owocami oraz sosem owocowym. Ja postanowiłem wykonać Pana Cotte waniliowo-kawową. Jak ją zrobiłem zobaczycie w poniższym filmie, a jak smakuje to już musicie sami się przekonać i zrobić ten prosty i smaczny deser 🙂 Zobacz również Lody Malinowe oraz Truskawkowe Lody Jogurtowe. Sprawdź nasze przepisy na lody i napisz jak Ci smakowały, Smacznego
Panna Cotta – Deserk Kawowo Waniliowy – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja dla 4 osób
- mleko 1 szklanka
- żelatyna 3 duże łyżki
- śmietana kremówka 3 szklanki
- miód 1/3 szklanki
- cukier kryształ 1/4 szklanki
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- szczypta soli
Masa kawowa
- kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki
- żelatyna 2 łyżeczki
- brązowy cukier 4 łyżeczki
- gorąca woda 3/4 szklanki
Krok 1
Do dużego naczynia wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy oraz żelatynę. Całość zostawiamy na ok. 5-7 min. aby żelatyna spęczniała. Następnie naczynie stawiamy na małym ogniu i mieszamy, aż żelatyna rozpuści się – nie gotować mleka. Następnie dodajemy miód, szczyptę soli,cukier oraz śmietanę i cały czas mieszamy, aż uzyskamy jednolita konsystencję i składniki rozpuszczą się – tak ok. 7-10 min. Następnie wyłączamy ogień i przykrywamy naczynie pokrywką na 15-20 min.
Krok 2
Następnie przelewamy masę do wcześniej przygotowanych pucharków lub szklaneczek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia,a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. aby całość zastygła.
Krok 3
Do szklanki dodajemy kawę rozpuszczalną, brązowy cukier, żelatynę i zalewamy gorącą wodą – do 3/4 wysokości szklanki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4
Wystudzoną masę kawową przelewamy na wierzch zastygłego deseru – masa kawowa musi być zimna (jeżeli będzie ciepła rozpuści deser) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Waniliowo-Kawowa Panna Cotta

Waniliowo-Kawowa Panna Cotta

Waniliowo-Kawowa Panna Cotta

Waniliowo-Kawowa Panna Cotta