Sos waniliowy przepis na prosty i bardzo smaczny dodatek do porannej czy też popołudniowej kawy. Taki sos waniliowy można zakupić w sklepie, ale pamiętajmy o tym, iż taki kupny zawiera różne sztuczne dodatki i konserwanty. Lepiej taki sos wykonać samemu w domu wtedy jest i smaczniejszy i zdrowszy oraz pozbawiony sztucznych ulepszaczy. Jest to bardzo prosty i szybki przepis do wykonania na sos waniliowy, który możemy także użyć jako smakowy dodatek do kawy lub lodów. Zobacz także, jak zrobić: Syrop Piernikowy, Syrop Czekoladowy, Krem Nutella, Krem Rafaello, Masło orzechowe, Krem Bounty,
Powyższy materiał wideo prezentuje procedurę wykonania tego smacznego waniliowego dodatku smakowego do kawy i deserów. Przepis jest tak prosty i szybki do wykonanie, iż praca zajmie Wam ok. 10 min. Gotowy syrop przelewamy do słoiczka i odstawiamy do wystudzenia. Zakręcony sos waniliowy przechowujemy w lodówce do 5 dni ze względu na zawartość żółtek.
Składniki: 1 porcja = 300 ml
- mleko 300 ml,
- żółtko 2 szt.,
- miód 4 łyżki lub cukier,
- cukier z prawdziwą wanilią 4 łyżeczki,
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
Dodaj komentarz