Syrop piernikowy do kawy przepis jak zrobić samemu. Jakiś czas temu będąc u znajomych piłem kawę – ale była to kawa o smaku piernikowym. Okazało się, że była to zwykła kawa ale z dodatkiem syropu piernikowego. Taki syrop można kupić w sklepie ale można także zrobić samemu. Poprosiłem znajomych o przepis na ten piernikowy przysmak i go o trzymałem. Podstawowe składniki do przygotowania tego specjału to przyprawa piernikowa, cynamon, woda i cukier – i to wszystkie podstawowe składniki. Więc zamiast kupować w sklepie taki syrop i wydawać pieniądze lepiej zrobić samemu lepszą jego wersje i jeszcze zaoszczędzić. Przepis ten można potraktować jako przepis bazowy, gdyż możemy dodać jeszcze dodatkowe składniki np. anyż lub kardamon i wtedy uzyskamy kolejne nowe smaki, które zaskoczą naszych gości. To kolejny bardzo prosty przepis na domowy przysmak, który możemy dodawać do kawy lub jak ktoś woli do herbaty – choć ja osobiście wolę go z kawą. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie 10 min., a smak robi wrażenie 🙂 jestem pewien, że ten syrop zagości na dłużej w Waszych domach 😉 Z jednej porcji składników uzyskamy ok. 500 ml gotowego syropu. Zobacz także, jak zrobić: Krem Nutella, Krem Rafaello, Masło orzechowe, Krem Bounty,
Składniki: 1 porcja 500 mlSyrop
- woda 500 ml,
- cukier kryształ 300 g,
- cynamon 1 łyżeczka,
- przyprawa piernikowa 3 łyżeczki,
- zmielona gałka muszkatołowa 1 łyżeczka,
- goździk 10 szt.,
Nie wiedziałam, że to takie proste Znowu Deserek zadziwia 🙂
oj chętnie bym skosztowała kawy z takim syropkiem 🙂
Jest przepyszna – zachęcam do zrobienie tego syropu – przepis jest bardzo prosty, a smak takiej kawy fantastyczny 😉
Super pomysł jestem ciekawa jak smakuje 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie …
Boski taki syrop 🙂 Jestem ciekawa jak z kawą smakuje 😉
Madzia musisz spróbować 😉 – będzie Ci smakował 😉
Ale pyszny dodatek do kawy! 🙂
Uwielbiam wszystko co piernikowe! Od dłuższego czasu zabieram się za przygotowanie takiego syropu. Chyba w końcu się skuszę:) Pozdrawiam:)
jak długo może być i gdzie go najlepiej przechowywać ?
Przechowujesz w lodówce nawet do 3 mies.
Mój syrop wyszedł troszkę …przypominający glutowatą maź :C Wie ktoś, czym to mogło być spowodowane? Zbyt długi czas gotowania?
Syrop wyszedł Ok – Po wystudzeniu syrop gęstnieje więc przed użyciem wstrząsnąć – ważny jest smak 😉
Okej, Dziękuje bardzo 😉 Rzeczywiście, rozpuszcza się w kawie a smakuje obłędnie *.*