składniki:
Sposób przygotowania:
mak wsypałam do rondelka i zalałam mlekiem, gotowałam ok. 10 – 15 minut aż napęczniał i wchłonął cały płyn – powinien być prawie suchy a jeśli będzie widać jeszcze wyciekające mleko to trzeba je odparować. Mak ostudziłam.
Orzechy laskowe uprażyłam na suchej patelni i otarłam ze skórki wysypując je na ściereczkę i pocierając. Migdały zalałam wrzątkiem i po 10 minutach obrałam. Jedne i drugie wrzuciłam do rozdrabniacza i niezbyt drobno posiekałam. Morele i żurawinę sparzyłam i od razu osączyłam dokładnie, morele pokroiłam w kosteczkę. Bakalie wymieszałam z kaszą i proszkiem do pieczenia. Jabłka obrałam i starłam na tarce jarzynowej, wymieszałam z sokiem cytrynowym. Jajka wybiłam rozdzielają żółtka od białek.
W misce utarłam masło z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawałam po 1 żółtku i starannie dalej miksowałam. Tak samo stopniowo dodawałam mak i dalej ucierałam. Dorzuciłam bakalie z kaszą, jabłka i wlałam ekstrakt z wanilii. W drugiej misce ubiłam na sztywno pianę z białek z dodatkiem soli – oczywiście najpierw umyłam dokładnie mieszadła miksera bo gdyby do białek dostał się tłuszcz nie mogłabym ich ubić na sztywno. Wmieszałam pianę już przy pomocy łyżki, delikatnie, partiami, do masy ciasta. Tak przygotowane ciasto wylałam do tortownicy śr. 24 cm posmarowanej cienko masłem i wysypanej mąką.
Piekłam 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra dół. Po ostudzeniu posmarowałam polewą czekoladową i ozdobiłam.
Drugie miejsce zajmuje Ciasto Miodowe i ta wyjątkowa Maszynka do Popcornu
wędruje do p. Izoni 🙂
Składniki:
Masa:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać cukier i sodę, wymieszać na sucho. Margarynę pokroić w kostkę i razem z jajkami oraz płynnym miodem dodać do suchych składników, zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.
Ciasto rozciągnąć(sprawia to troszkę problemów bo ciasto się klei ) na jednakowej wielkości trzech formach do pieczenia wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia i upiec osobno na złoty kolor w temp. 180 C
Trzecie miejsce zajmuje Sernik z Rosą i kolejna Maszynka do popcornu
wędruje do p. Moniki Struk
Składniki
Kruche ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sitko z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jedne żółtko, jedne jajko, margarynę,zagniatamy ciasto.Wałkujemy, wykładamy
na blaszkę, boki także wykładamy ciastem.
Masa serowa:
Ser z cukrem miksujemy. W drugim naczyniu mleko i resztę składników miksujemy. Do ser stopniowo dodajemy wymieszane składniki z drugiej miski, miksujemy na jednolitą masę. Masę serową przelewamy na ciasto. Piekarnik rozgrzewamy pieczemy w 200 stopniach 50 minut. Białka ucieramy z cukrem pudrem. Białka wykładamy na
ciasto przed końcem 10 minut pieczenia. Zawsze wychodzi i zawsze smakuje.
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzmy kolejnych wspaniałych nagród 🙂 w kolejnych konkursach 🙂
Wszystkie zgłoszone przepisy do konkursu są dostępne pod poniższym linkiem na Zmiksowani.pl, natomiast część przzepisów została przesłana do nas mailem i jest dostępna na naszej stronie Konkursu z Andrino
– zmiksowani.pl przepisy konkursowe
– Konkurs z Andrino na Deserek.TV
Dodaj komentarz