Podsumowanie Świątecznego Konkursu z Andrino

Andrino Box Smart TV

Andrino Box Smart TV

Przede wszystkim chcę wszystkim podziękować za udział w akcji w Akcji zorganizowanej przez Andrino Play. Nie spodziewałem się aż tak dużego zainteresowania, co bardzo mnie cieszy. Przedstawiliście bardzo wiele ciekawych przepisów  – na niektóre z nich już mam teraz ochotę 🙂 Każdy nadesłany przepis był wyjątkowy. Oglądanie Waszych zdjęć przedstawiających wspaniałe ciasta, ciasteczka, babeczki czy pralinki powoduje, iż robię się głody, a tu tyle wspaniałych smakołyków. 
Cześć zgłoszonych przepisów byłem zmuszony odrzuć z powodu nie przestrzegania zasad, zgodnie z regulaminem Konkursu i całej Akcji.
Mam nadzieję, że równie chętnie będziecie brali udział w kolejnych akcjach i konkursach 🙂 
 
A teraz Wyniki 🙂
Ten wyjątkowy multimedialny zestaw Andrino Box Smart TV
Andrino Box Smart TV

Andrino Box Smart TV

powędruje do Pani Izy Kulińskie z Warszawy, która to przygotowała Makowiec Japoński

Makowiec Japoński

składniki: 

  • 200 g maku suchego mielonego 
  • 300 ml mleka 
  • 120 g masła 
  • 160 g cukru zwykłego 
  • 4 łyżki miodu – użyłam wielokwiatowego 
  • 100 g suchej kaszy manny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów laskowych łuskanych 
  • 50 g migdałów 
  • 50 g moreli suszonych 
  • 400 g startych jabłek 
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

mak wsypałam do rondelka i zalałam mlekiem, gotowałam ok. 10 – 15 minut aż napęczniał i wchłonął cały płyn – powinien być prawie suchy a jeśli będzie widać jeszcze wyciekające mleko to trzeba je odparować. Mak ostudziłam. 

Orzechy laskowe uprażyłam na suchej patelni i otarłam ze skórki wysypując je na ściereczkę i pocierając. Migdały zalałam wrzątkiem i po 10 minutach obrałam. Jedne i drugie wrzuciłam do rozdrabniacza i niezbyt drobno posiekałam. Morele i żurawinę sparzyłam i od razu osączyłam dokładnie, morele pokroiłam w kosteczkę. Bakalie wymieszałam z kaszą i proszkiem do pieczenia. Jabłka obrałam i starłam na tarce jarzynowej, wymieszałam z sokiem cytrynowym. Jajka wybiłam rozdzielają żółtka od białek.

W misce utarłam masło z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawałam po 1 żółtku i starannie dalej miksowałam. Tak samo stopniowo dodawałam mak i dalej ucierałam. Dorzuciłam bakalie z kaszą, jabłka i wlałam ekstrakt z wanilii. W drugiej misce ubiłam na sztywno pianę z białek z dodatkiem soli – oczywiście najpierw umyłam dokładnie mieszadła miksera bo gdyby do białek dostał się tłuszcz nie mogłabym ich ubić na sztywno. Wmieszałam pianę już przy pomocy łyżki, delikatnie, partiami, do masy ciasta. Tak przygotowane ciasto wylałam do tortownicy śr. 24 cm posmarowanej cienko masłem i wysypanej mąką.

Piekłam 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra dół. Po ostudzeniu posmarowałam polewą czekoladową i ozdobiłam. 

 

Drugie miejsce zajmuje Ciasto Miodowe i ta wyjątkowa Maszynka do Popcornu

Maszynka do popcornu 1

Maszynka do popcornu 1

wędruje do p. Izoni 🙂

Ciasto Miodowe

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki sody 

Masa:

  • 25 dag masła
  • 1.5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3/4 słoika dżemu wiśniowego
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać cukier i sodę, wymieszać na sucho. Margarynę pokroić w kostkę i razem z jajkami oraz płynnym miodem dodać do suchych składników, zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.
Ciasto rozciągnąć(sprawia to troszkę problemów bo ciasto się klei ) na jednakowej wielkości trzech formach do pieczenia wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia i upiec osobno na złoty kolor w temp. 180 C 

 

Trzecie miejsce zajmuje Sernik z Rosą i kolejna Maszynka do popcornu

Maszynka do popcornu

Maszynka do popcornu

wędruje do p. Moniki Struk

 

Sernik z Rosą

Składniki

  • 2 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 jajka
  • 10 dag margaryny
  • 1,20 kg sera mielonego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 białka
  • 1 szklana cukru pudru

Kruche ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sitko z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jedne żółtko, jedne jajko, margarynę,zagniatamy ciasto.Wałkujemy, wykładamy
na blaszkę, boki także wykładamy ciastem.

Masa serowa:
Ser z cukrem miksujemy. W drugim naczyniu mleko i resztę składników miksujemy. Do ser stopniowo dodajemy wymieszane składniki z drugiej miski, miksujemy na jednolitą masę. Masę serową przelewamy na ciasto. Piekarnik rozgrzewamy pieczemy w 200 stopniach 50 minut. Białka ucieramy z cukrem pudrem. Białka wykładamy na
ciasto przed końcem 10 minut pieczenia. Zawsze wychodzi i zawsze smakuje.

 

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzmy kolejnych wspaniałych nagród 🙂 w kolejnych konkursach 🙂

 

Wszystkie zgłoszone przepisy do konkursu są dostępne pod poniższym linkiem na Zmiksowani.pl, natomiast część przzepisów została przesłana do nas mailem i jest dostępna na naszej stronie Konkursu z Andrino

zmiksowani.pl przepisy konkursowe

Konkurs z Andrino na Deserek.TV

 

4 odpowiedzi na „Podsumowanie Świątecznego Konkursu z Andrino

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina