Mleko migdałowe przepis – do jego wykonania zabierałem już się wiele razy ale zawsze o czymś zapomniałem albo o zakupie migdałów albo o zakupie gazy :), której będziemy potrzebowali do przecedzenia pulpy migdałowej. Dziś mam przygotowane wszystkie potrzebne składniki łącznie z gazą i mogę Wam zaprezentować efekty mojej pracy. Mleczko migdałowe jest bardzo zdrowe, gdyż działa oczyszczająco na nasz organizm, a także gasi pragnienie. Możemy je używać na co dzień zamiast zwykłego mleka, a także dodawać do kawy. Najlepiej smakuje wtedy, gdy jest dobrze schłodzone. Gotowe mleko migdałowe można dosłodzić słodzikiem lub łyżką miodu. Jeżeli chcecie poznać nowy smak i nowy wymiar pysznego mleka lub szukacie mleka wegańskiego to serdecznie zapraszam do wypróbowanie tego przepisu – prawie jak mleko wegańskie 🙂 To mleko jest zdrowsze i smaczniejsze niż zwykłe mleko od krowy. Zobacz także zdrowy i smaczny Sok Dyniowy, Jak zrobić Marcepan?
Składniki: 1 porcja = 1 litr
- migdały 150 g – 1 szklanka
- daktyle 5 szt.
- zimna woda 1 szklanka
- ciepła woda 4 szklanki
- gaza 1 opakowanie
Zalety
– Mleko migdałowe nie zawiera kazeiny (krowie mleko ją zawiera) – ciężkostrawnego białka, które uznaje się za winne rozwoju chorób serca, osteoporozy, zespołu chronicznego zmęczenia, a nawet schizofrenii.
– Ma mnóstwo minerałów: mangan, cynk, selen, potas, żelazo i wapń.
– Mleko migdałowe jest bardzo bogate w witaminę E – skuteczny przeciwutleniacz, który chroni ścianki komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. A to właśnie one odpowiadają za zachodzące w organizmie procesy starzenia! Witamina E jako jeden z najsilniejszych znanych antyoksydantów może nas także ustrzec przed rakiem.
– Ma też mniej kalorii niż mleko krowie i inne „mleka” – jest wręcz polecane osobom walczącym z nadwagą.
– Wbrew opiniom, że mleko migdałowe jest tłuste, jest to tłuszcz niegroźny: ze wszystkich zamienników krowiego mleka właśnie mleko migdałowe jest najbogatsze w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe (np. Omega-3): skuteczny oręż w walce z cholesterolem.
– Migdały mają działanie alkalizujące, dlatego mleko na ich bazie może pomóc przy wrzodach, nadkwasocie lub refluksie żołądkowo-przełykowym
Wady
– Na mleko migdałowe powinny uważać osoby uczulone na orzechy.
– By cieszyć się z jego dobroczynnych właściwości, należałoby pić go bardzo dużo! O wiele szybciej zobaczymy efekty zdrowotne, regularnie jedząc zwykłe migdały.
Autor: Deserek.TV | Google+
Dodaj komentarz