Już od dłuższego czasu „chodziły za mną” „babeczkowe serniczki” czyli mini serniczki. Babeczki z serem możemy kupić w każdej cukierni – tylko po co skoro możemy je zrobić sami z rożnymi dodatkami według naszego smaku i upodobań. W końcu zmobilizowałem się i zabrałem do przygotowania tego prostego specjału. Mini serniczki są bardzo delikatne zarówno jeżeli chodzi o ciasto jak i o smak. W naszym domu zniknęły z talerza dosłownie w kilkanaście minut. Hmmm dla mnie nauczka aby robić dwa razy większe porcje to starczy na dłużej niż na kilkanaście minut 🙂
Przepis jak zrobić mini serniczki Hit z czekoladą – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja = 18 babeczek
miękkie masło 140g
mąka pszenna 300g
cukier puder 100g
żółtka 2 szt.
szczypta soli
ciasteczka mini Hit 18 szt.
Masa serowa
serek mascarpone 250g
serek Bieluch 300g – 2 opakowania
mąka pszenna 2 łyżki
cukier kryształ 4 łyżki
białko z 2 jajek
olejek arkanowy 1 łyżeczka lub inny aromat lub cukier waniliowy 4 łyżeczki
Mąkę należy przesiać przez sito, następnie dodajemy szczyptę soli, posiekane miękkie masło i całość zagniatamy sprężyną do ugniatania. Następnie dodajemy cukier puder, żółtko i dalej zagniatamy sprężyną tak aby wszystkie składniki dobrze wymieszał się. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Musimy je dobrze wyrobić. Gdy cisto samo odchodzi od rąk zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Krok 2
Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i kubkiem wycinamy ciasteczka. Następnie każdy wycięty krążek wkładamy do foremki i wyklejamy dno i boki.
Krok 3
Wkładamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 200C i pieczemy prze 8-10 min. i następnie je wyjmujemy.
Krok 4
Do naczynia dodajemy serek mascarpone, serek „Bieluch”, mąkę,cukier, olejek spożywczy oraz białko i całość miksujemy na puszysty i gładki krem.
Krok 5
Do wyjętych z piekarnika babeczek na dno wkładamy po 1 szt. mini Hits i dokładamy masę serową do pełna.
Krok 6
Wstawiamy ponowne całość do piekarnika do temp. 200C i pieczemy przez ok. 20 min. aż serek stężeje od wysokiej temp.
Krok 7
Roztapiamy czekoladę z masłem i mlekiem, odstawiamy do wystudzenia i nakładamy na zimne mini serniczki. Następnie wstawiamy do lodówki na 2 godz.
Dodaj komentarz