Masło orzechowe to jeden z mych ulubionych smakołyków. Uwielbiam je jeść prosto ze słoiki z dodatkiem domowego dżemu lub powideł. Jestem łasuchem i tego nie ukrywam – uwielbiam domową Nutelle czy też krem korzenny – same pyszności i nie mogę się nim oprzeć 🙂 Wcześniej masło orzechowe zawsze kupowaliśmy w sklepie, ale klika lat temu postanowiliśmy wypróbować przepis jaki znajduje się na każdym opakowaniu masła orzechowego, oczywiście stosując tylko naturalne składniki bez żadnych innych dodatków. Nasze masło zwiera ok. 99,5% orzeszków ziemnych i żadnych konserwantów, w przeciwieństwie do tego kupnego. Do jego wykonania wystarczy zaledwie kilka składników oraz 15 – 20 min. Staram się eksperymentować i tworzyć nowe smaki, ale to w przyszłości w nowych wpisach na naszym blogu podzielę się tą informacją i przepisem 🙂 Zobacz także: Jak Zrobić Krem Nutella , Krem Bounty
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja = 1 słoiczek
- orzeszki ziemne bez soli – 2 szklanki
- 5 łyżek oleju roślinnego lub 30 g miękkiego masła
- sól do smaku wedle uznania
- miód 2 łyżki
Dodaj komentarz