Masło Kokosowe przepis na smaczne i oryginalne masło smakowe. Był już przepis na Masło Orzechowe, Krem Nutella, Krem Speculoos, Krem Rafaello, Krem Bounty – i obiecuje, że nie jest to ostatni przepis na masło smakowe 🙂 Przepis jest bardzo prosty – wystarczy zobaczyć poniższy film wideo, a następnie samemu zrobić to pyszne masło. Będziecie bardzo pozytywnie zaskoczeni smakiem. W czasie przygotowywania tego pysznego masełka w powietrzu unosi się piękny kokosowy zapach ;). Bardzo szybko uzyskujemy gładką, aromatyczną i pachnącą kokosami smarowną masę – masełko kokosowe (masa kokosowa). Masło (masa) z czasem nabiera gęstej konsystencji, aż wreszcie zastyga tak mocno, że trzeba je wyskrobywać ostrym nożem. Aby masło ponownie nabrało elastyczności i aby rozluźnić jego konsystencję, wystarczy słoiczek z zawartością wstawić do miski czy garnka z gorącą wodą- znowu nabierze smarownej konsystencji. Idealne do świeżego pieczywa z dodatkiem ulubionego dżemu 😉 To, do czego wykorzystacie masło – zależy już tylko od Was, można z niego zrobić pasty do chleba, maczanki do warzyw, przyprawiać zupy, sosy, dania typu curry, używać do deserów: trufli, ciast, do produkcji domowych lodów czy czekolady; można go użyć jako lukru do zdobienia ciastek lub jako polewy do deserów, np do bananów w cieście 🙂
Zobacz także: Jak zrobić Japońskie Kule Herbaciane lub Kartofelki Marcepanowe
Czas przygotowania: 10 min. + prażenieSkładniki: 1 porcja = 200 g
- wiórki kokosowe 200 g
- blender z rozdrabniaczem
- patelnia do prażenia
Dodaj komentarz