Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto z malinami w budyniowej piance na kruchym zapiekanym spodzie to kolejny prosty przepis na smaczne ciasto. Lekka i delikatna budyniowa pianka trochę przypominająca bezę trochę pianki marshmallows, a w niej pyszne maliny. Całość spoczywa na bardzo kruchym i delikatnym spodzie. Góra jest wykończona także kruchym i delikatnym ciastem lekko zatopionym w piance. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Jednym słowem ciasto jest rewelacyjne i jest to istna uczta dla naszego podniebienia. Jak nie znacie tego ciasto to nie czekajcie tylko szybko zabierajcie się do jego wypróbowania.! Zróbcie zdjęcie i prześlijcie,a zmieścimy je poniżej 🙂 Smacznego 🙂 Zobacz także inne przepisy smaczne ciasta i smaczne desery.
Ciasto z Malinami i budyniową pianką
Składniki: 1 porcja dla 12 osób
- mąka pszenna 2,5 szklanki
- zimne masło 250 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier puder 3 łyżki
- żółtka 5 szt.
Pianka
- 7 białek
- cukier kryształ 1 szklanka
- budyń waniliowy bez cukru 3 szt.
- olej rzepakowy 3/4 szklanki
- maliny 500 g
- cukier puder do oprószenia
- forma 28 x 24 cm lub zbliżona
Kruche Ciasto z malinami
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Łyżką mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i sprężyną do siekania lub nożem szybko siekamy wszystkie składniki. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 60/40 – każdy kawałek ciasta wkładamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Mrozimy kilka godzin. Najlepiej ciasto zagnieść na wieczór i włożyć do zamrażarki na całą noc.
Krok 2
Formę o wymiarach 28 x 24 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia. Większy kawałek wyjmujemy z zamrażalki i ścieramy na tarce o grubych oczkach – starte ciasto wysypujemy na spód formy i równo rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 C i zapiekamy przez 20-30 min. na złoty kolor. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Krok 3
Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest ubita na sztywno powoli dosypujemy cukier cały czas miksując na w wysokich obrotach – cukier dosypujemy po 1 łyżce. W kolejnym kroku powoli i stopniowo dodajemy proszek budyniowy z torebki także cały czas miksując na wysokich obrotach. Na sam koniec bardzo powoli dodajemy olej rzepakowy dolewając go cienka stróżką cały czas miksując, aż pianka będzie gładka i lśniąca.
Krok 4
Na podpieczony i wystudzony spód ciasta wykładamy piankę i równo ją rozprowadzamy. Na wierzchu układamy maliny – otworkami do góry delikatnie je wciskając w piankę. Maliny układamy gęsto obok siebie. Na sam koniec ścieramy pozostałe ciasto na tarce o grubych oczkach i posypujemy z wierzch u. Pieczemy w temp. 190 C przez ok. 45-60 min. aż ciasto zarumieni się na złoty kolor.
Kruche Ciasto z Malinami i budyniową pianką
Kruche Ciasto z Malinami i budyniową pianką
Kruche Ciasto z Malinami i budyniową pianką
Autor: Deserek.TV | Google+
Dodaj komentarz