Prosty jak zrobić smaczne kruche ciasteczka maślane– Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Kruche Ciasteczka Maślane przepis na ciasteczka Snickerdoodles. Jest to kolejny bardzo prosty przepis na aromatyczne, słodkawo-słone, kruche ciasteczka, których przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet laikowi kulinarnemu. Do ich przygotowania wystarczy dosłownie kilkanaście minut i kilka składników. Ten przepis to także wspaniały pomysł na szybki i smaczny deser czy mały dodatek do kawy czy herbaty, gdy zaskoczą nas goście z nie zapowiadaną wizytą. Przepis na te ciasteczka pozostawia wiele swobody, dzięki czemu każdy z nas może tworzyć własne słodkości według swych smaków i gustu poprzez dodawanie różnych bakalii czy też innych dodatków smakowych. Jest to kolejna inspiracja kuchnią Nigell Lawson. Mam nadzieję, że będziecie dobrze bawić się w kuchni przy przygotowaniu tych fantastycznych kruchych ciasteczek. Sprawdź jak smakują kruche ciastka herbaciane.
Ciasteczka maślane przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Pieczenie: 15-20 min
Składniki: 1 porcja = 25 – 30 szt.
- mąka pszenna 250 g
- miękkie masło 120 g
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- jajko 1 szt.
- olejek waniliowy ok. 1 łyżeczki
- cukier kryształ 100 g
- cynamon 2 łyżeczki + 5 łyżek cukru do obtoczenia ciasteczek
Ciasteczka Maślane przepis – wykonanie
Krok 1
Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową, cynamon i całość dokładnie mieszamy.
Krok 2
Do osobnego naczynia dodajemy miękkie masło oraz cukier i miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie dodajemy olejek wanilinowy, jajko i ponownie całość dokładnie miksujemy.
Krok 3
Do maślanej masy dodajemy wymieszaną mąkę i całość dokładnie mieszamy – ja na pierwszym etapie używam sprężyny do siekania – siekam masą maślaną z mąką, dzięki temu składniki lepiej się przenikną. Następnie ciasto szybko wyrabiam ręcznie.
Krok 4
Do małej miseczki dodaje cukier oraz cynamon i dokładnie mieszam.
Krok 5
Z wyrobionego ciasta formuje kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w cukrze z cynamonem, następnie delikatnie je spłaszczam i układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 6
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C przez ok. 15 – 20 min.
Ciasteczka maślane przepis
Ciasteczka Maślane
Ciasteczka Snickerdoodles
Dodaj komentarz