Kremówka przepis na najlepsze ciasto kremowe – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Kremówka przepis na fantastyczne ciasto Mega Kremowe (Napoleonka). Przepisów na to smaczne ciasto jest bardzo wiele tak jak wiele jest wersji i odmian. Są różne przepisy na to smaczne ciasto i jest kremówka wadowicka, papieska, kremówka bez pieczenia. Dziś prosty przepis na Mega Kremówkę i Mega Kremową. Ciasto składa się dolnej i górnej warstwy ciasta francuskiego (uwielbiam ciasto francuskie – zobacz Tarta ze śliwkami i sosem toffi) , a pomiędzy nimi znajduje się budyniowa masa kremowa i masa śmietanowa. Smak jest rewelacyjny ! To jest prawdziwa uczta dla podniebienia – istna symfonia smaków ! Koniecznie musicie spróbować tej wersji kremówki. W tym przepisie zalecam użycie cukru z prawdziwą wanilia lub prawdziwej wanilii. Zobacz także : Kremówka bez pieczenia , Ciast Śmietankowe Cappuccino,

Kremówka przepis bez pieczenia
Składniki: 1 porcja = 12 szt. dla formy o wymiarach 20 x 20 cm
Ciasto
- ciasto francuskie 1 opakowanie,
Masa Kremowa
- mleko 2 szklanki,
- śmietana kremówka 1 szklanka,
- cukier z prawdziwą wanilią 20 g,
- cukier kryształ 150 g,
- żółtka 6 szt.,
- mąka ziemniaczana 3 łyżki,
- mąka pszenna 1 łyżka,
- masło 100 g,
Masa Śmietanowa
- śmietana kremówka 500 ml,
- żelatyna 2 łyżeczki + 4 łyżki gorącej wody,
- cukier puder 2 łyżki,

Kremówka przepis
Kremówka przepis – wykonanie
Krok 1
Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz cukier z prawdziwa wanilią – stawiamy na małym ogniu i gotujemy. Gdy mleko zagotuje się dolewamy śmietanę kremówkę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. W tym samym czasie do osobnego naczynia dodajemy pozostałe mleko (1/2 szklanki), żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i dokładnie miksujemy mikserem lub blenderem tak aby nie było żadnych grudek. Tak przygotowaną masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka ze śmietaną – na małym ogniu gotujemy i cały czas mieszamy aby nasz budyń zgęstniał, nie przypalił się i aby nie powstały grudki. (Jeżeli powstaną grudki można użyć miksera). Garnek z budyniem przykrywamy folią tak aby folia dotykała masy budyniowej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Gotowe ciasto francuskie najlepiej wyjąć z zamrażarki wieczorem dzień wcześniej i włożyć do lodówki – rano ciasto jest rozmrożone i elastyczne. Ciasto wyjmujemy na blat, rozkładamy (ale pozostawiamy folię aby łatwiej przenieść ciasto na blachę) i delikatnie je rozwałkowujemy. Następnie przekładamy na blachę do pieczenia, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta zdejmujemy folię i całe ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem – dzięki temu ciasto nie będzie pęczniało. Pozostawiamy na 15 min. aby nabrało temp. pokojowej. Pieczemy w temp. 160 C przez 15-20 min. na ciemno złoty kolor. W czasie pieczenia widelcem przekłuwamy powstające nierówności. Ciasto musi być upieczone i płaskie. Gotowe ciasto wykładamy na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
Krok 3
Wystudzone ciasto przycinamy na wymiar naszej formy o wymiarach 20 x 30 cm lub zbliżonej. Formę wykładamy papierem do pieczenia i na jej dno wkładamy płat przyciętego ciasta nakłuciami do góry – ciasto nie będzie się kruszyć. Pozostałą część ciasta przycinamy np. na 12 prostokątów które będą stanowiły wierzch naszego ciasta.
Krok 4
Do osobnego garnka dodajemy pokrojone w kostkę masło o temp. pokojowej i mikserem ucieramy na gładki maślany krem – ucieramy tak długo aż uzyskamy biały kolor. Do tak przygotowanej maślanej masy dodajemy nasz wystudzony budyń – dodajemy w porcjach. Każdą porcję miksujemy tak długo aż połączy się z masą maślaną i stworzy jednolita masę – wtedy to dopiero dodajemy kolejną porcję budyniu. Gotowy krem budyniowy wylewamy do formy na spód naszego ciasta, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godz.
Krok 5
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie dodać rozpuszczoną i wystudzona żelatynę – całość dobrze wymieszać mikserem i wylać na masę śmietanową naszej kremówki. Dokładnie rozprowadzić, wyrównać i na wierzchu ułożyć przycięte prostokąty z ciasta francuskiego – delikatnie docisnąć, posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki na całą noc.

Kremówka bez pieczenia

Kremówka bez pieczenia

Kremówka przepis

Kremówka Wadowicka
Autor: Deserek.TV
Deserek mnie rozbroił ! To moje ulubione ciasto 🙂 ale ta wersja ummmm wygląda przepysznie !!!! Dziś po pracy kupuje ciasto francuskie i robię !
ideeealnie dużo maaasy!!! 😀
o…… zaśliniłam monitor….;)! Boskie :)!!!!
rewelacyjna kremówka 🙂
Przyznam się szczerzę, że od kąd zaglądam na Twojego bloga nie oglądałam jeszcze zadnego filmu (lenistwo), aż do teraz. Patrzę i nie wierzę- facet! 😀 Idąc w kierunku zardzewiałych stereotypów myślałam, że autorem jest kobieta. No cóż, to bardzo miłe zaskoczenie. 🙂 Gratuluję talentu .
I jaki morał? :))) Oglądajmy filmy to wszystko będzie jasne ;)))))
Mam nadzieję, że dasz się skusić na taka Kremówkę? 🙂
Udanego wieczorku 😉
O rany! Kopara opadła… Śliczności! Ale kusząco to wygląda… Mój Tata by oszalał z zachwytu 🙂
To ciasto jest niesamowite, robi ogromne wrażenie, aż ślinka leci na jego widok 🙂
Oj kusisz! Wygląda wspaniale…
Oj taka kremówkę to ja bardzo. sama nie piekę bo wiadomo, za dużo bym zjadła, ale może mnie ktoś kiedyś zaprosi;)
Trzymam za słowo z tym zaproszeniem;)
Kremówki są pyszne 😛
Od dzisiaj marzę już tylko o takiej kremówce… Brak mi słów… 🙂
och wspaniała, niezwykle apetycznie wygląda. Pozdrawiam 🙂
o kurcze ale rozpusta 😉
Ja dosłownie kocham kremówki!! Ślinka cieknie na widok zdjęć 🙂
wygląda obłędnie:) a ta ilość kremu… mniam mniam:)
Kocham kremówki takie składające się właśnie z 2 warstw. Obłęd kruche ciasto i masa. Ach ten smak.
Marzy mi się taka kremówka i chyba będę musiała wypróbować przepis : ) Mniam!
Wygląda super, jak prosto z cukierni 🙂 ja nie robiłam jeszcze takiej domowej kremówki 🙁
Mniaaam! Wyśmienicie wygląda! ♥ Ja niestety wolę jeść, niż sama wypróbowywać takie cudeńka 🙂
Nie robiłam jeszcze takiej kremówki. Wygląda przepysznie. Jestem pod wrażeniem 🙂
Taka kremówa bardzo mi odpowiada!
Nie lubię ciast tego typu, ale wyglada zjawiskowo ;D
uwielbiam duża ilość kremu w kremówce! Wygląda przepysznie, zabierz mi sernik, ja zabieram kremówkę heheh 🙂 Pozdrawiam!
Nigdy nie robiła kremówki, ale ta wyglada tak bardzo apetycznie, ze nie moge sie powstrzymac 🙂
Kolejne ciacho, które obowiązkowo muszę zrobić (wygląda obłędnie!)
PS. Strasznie fajne filmiki instruktażowe! Zdecydowanie będę zaglądała częściej.
Pyszności! Deser idealny
I wygląda i smakuje rewelacyjnie 🙂 zrobiłam i powiem, że jedna blaszka to za mało jak na 4 osoby 😉 znika z talerzyków bardzo szybko 😉
Uwielbiam to ciasto – istna rozkosz dla podniebienia 🙂
Wygląda rewelacyjnie i tak pysznie 😉
Przepyszna klasyka! Całe wieki nie jadłam kremówek i teraz muszę to nadrobić 🙂
Idealna kremówka:)Pozdrawiam
Mogłabym jeść codziennie 🙂 Nawet nie mówię o pozostałych domownikach!
Jak bez pieczenia to idealnie na tą temperaturę 😉
przepis na kremówkę idealny 🙂
Wygląda cudownie… a smak niebo :)))
Choć dziś nie są walentynki i choć nie mam drugiej połówki to wykonałam ten przepis;)pysznie wygląda i pysznie smakuje, Deserku pozdrawiam
Bardzo dobry wybór ! 😉 Ta kremówka jest na każdą okazję i mega pyszna 😉
Udanego weekendu 😉
Nie potrafię przejść obok niej obojętnie 🙂 Wspaniała!
Musisz koniecznie spróbować 🙂 To jest moje ulubione ciacho 🙂 choć kaloryczne to je uwielbiam :))))
O jaaaa ! Jak ja kocham kremówkę 🙂 Czy mogę poprosić o wysłanie jej pocztą <3 ??
wspaniała kremówka, aż chce się jeść!