Orzech włoski czasami nazywany „pożywieniem mózgu”. Nazwę tą zawdzięcza posiadanym substancjom, które są dostarczane do naszego mózgu i dzięki którym nasz mózg może sprawniej działać. Orzechy włoskie zawierają w sobie wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 (o wiele więcej niż inne orzechy). Jednocześnie są bogate w błonnik, witaminę z Grupy B, magnez, przeciwutleniacze (czyli witaminę E), a to wszystko bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm i nasze zdrowie. Owoce orzecha włoskiego posiadają także sterole roślinne, jednonienasycone i wielonienasycone kwasów tłuszczowych, które to są odpowiedzialne za obniżenie złego cholesterolu. Orzechy włoskie dostarczają wiele korzyści naszemu organizmowi, a szczególnie korzyści sercowo-ochronnych. Osoby spożywające orzechy włoskie przynajmniej 2 razy w tygodniu (ale nie więcej niż 100 gram) są mniej narażone na tycie i przyrost masy ciała w porównaniu z osobami, które nie jedzą orzechów. Orzech włoski to dobre źródło magnezu, miedzi oraz innych minerałów, które to odpowiadają za antyoksydacyjną obronę organizmu.
Jak zrobić prawdziwy jogurt Waniliowy z Żurawiną i Orzechami
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 5 min.
Składniki: 1 porcja = 1 szklanka
- naturalny jogurt 250 ml = 1 szklanka
- mleko w proszku 2 łyżeczki
- cukier waniliowy
- cukier kryształ 2 łyżeczki
- żurawina
- orzechy włoskie
Dodaj komentarz