Owoce malin zawieraj w sobie od 3 do 8% cukru, fruktozę oraz glikozę. Owoce malin zawierają także kwasy organiczne takie jak kwas cytrynowy, salicylowy,jabłkowy oraz małe ilości kwasu mrówkowego. Ten piękny i soczysty owoc zawiera w sobie dodatkowo antocyjany, pektyny, związki śluzowe oraz lotne związki zapachowe. Ten nasz wspaniały rodzimy owoc zawiera także wiele witamin takich jak: C, E, B1, B2, B6, a także substancje mineralne: potas, wapń, fosfor,żelazo,magnez oraz miedź..
Maliny czy to mrożone czy też świeże są doskonałym środkiem przeciw gorączce. Pobudzają one nasze gruczoły potowe. Pot ulega odparowaniu z naszego ciała, dzięki temu następuje schłodzenie organizmu i powoduje obniżenie temperatury. Wykorzystuje się także liście malin jako parzone zioła. Zawierają one w sobie flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, garbniki,sole mineralne: wapń,żelazo,miedź. Stosowanie naparu z liści malin działa ściągająco , przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Taki napar ma działanie hamujące rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę.
Jak zrobić jogurt „Rajski Ogród”
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Jogurt Rajski Ogród bananowo malinowy
Składniki: 1 porcja = 1 szklanka
- jogurt naturalny 250 ml = 1 szklanka
- 1 banan
- maliny 100g (mogą być mrożone)
- cukier kryształ 2 łyżeczki lub słodzik – jak ktoś lubi bez cukru to tak też może być 🙂
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodaj komentarz