Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Jak dekorować babeczki. Dziś jest dzień zdobienia i dekorowania babeczek, dzień w którym znowu będę musiał sprawdzić swoje zdolności manualne 😉 Osobiście wole przyglądać się jak to inni dekorują i jak przebiega proces dekorowania niż robić to samemu – ale czego to się nie robi dla najbliższych 🙂 Ale jedno muszę Wam powiedzieć, iż mimo braku zdolności manualnych muszę przyznać, że jest to bardzo fajna i słodka zabawa w rodzinnym gronie przy fajnej muzyce 🙂 Więcej porad znajdziecie poniżej, a w powyższym filmiku zobaczycie moje zmagania z dekorowaniem babeczek:))
Babeczki Czekoladowe przepis
Zobacz też: Napój Mojito lub Kawa Mrożona Mojito
Składniki: 1 porcja na ok. 12 babeczek
- cukier puder 150- 200 g,
- serek mascarpone 500 g,
- kolorowa posypka,
- barwnik spożywczy,
lub
- masło 125 g o temp. pokojowej,
- cukier puder 3/4 szklanki,
- olejek waniliowy 1 łyżeczka,
- opcjonalnie kakao lub barwnik,
barwniki naturalne
- niebieski – sok z jagód,
- czerwony – sok z buraków,
- zielony – szpinak,
- żółty – kurkuma
Jak dekorować babeczki
Jak dekorować babeczki / CupCakes wykonanie
Krok 1
Do miseczki lub garnka dodajemy serek mascarpone o temp. pokojowej, a następnie dodajemy cukier puder – cukier dodajemy małymi partiami do dokładnie mieszając łyżką lub mieszadełkiem. W osobnym naczyniu 3 łyżki mleka mieszamy z 1 łyżka soku z cytryny i szczypta soli, a następnie dodajemy do kremu mascarpone i ponownie dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dzięki odrobinie soli wszystkie smaki będą bardziej wyczuwalne.
Krok 2
Przygotowany krem dzielimy na tyle części ile będzie kolorów muffinek i przekładamy do osobnych miseczek lub filiżanek. Dodajemy kilka kropli barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy aby równo rozprowadzić barwnik. Jeżeli kolor jest zbyt blady dodajemy więcej barwnika. Lepiej przygotować więcej kremu z danym kolorem, gdyż dorabiając nowa partię nie uzyskamy już tej samej barwy.
Krok 3
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówka. Polecam także jednorazowe foliowe rękawy cukiernicze – są idealne do takiej pracy gdzie mam kilka kolorów kremu. Górną część rękawa zawijamy/zakręcamy tak aby w czasie wyciskania kremu, krem nie wydostawał się na zewnątrz. Wyciskamy krem powoli przesuwając tutkę nad zdobiona babeczką – jeżeli zbyt szybko będziemy przesuwać tutkę wyciskany wzorek będzie zbyt wąski. W sklepie można kupić cały komplety tutek lub pojedyncze tutki – dzięki nim uzyskamy różne ciekawe kremowe wzorki 😉
Do zdobienia muffinek możemy użyć także masy plastycznej, z której możemy wykonać ozdobne elementy lub figurki. Najczęściej używane są do zdobienia gotowe posypki o różnych kolorach i w różnych kształtach lub można zrobić własną kolorową posypkę – Zobacz jak zrobić kolorową posypkę.
Jak dekorować babeczki
Jak dekorować babeczki
Dodaj komentarz