Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Siedząc w pracy lub w domu przy filiżance kawy mamy zawsze ochotę na jakiś mały słodki dodatek do schrupania. Takim dodatkiem mogą być domowe herbatniki czekoladowe z nadzieniem kawowym. To kolejny przepis z rodzinnego zeszytu na bardzo smaczne herbatniki z nadzieniem. Takie ciasteczka często robiła nasza mama gdy byliśmy jeszcze dziećmi, więc za każdym razem gdy mam przyjemność delektowania się tymi wspaniałymi ciastkami zawsze wracają wspomnienia z błogich lat dzieciństwa. Zawsze gdy delektuje się tymi domowymi smakołykami (a niczym nie ustępują tym kupnym) ale to zawsze towarzyszy mi westchnienie ummmmmmm jakie pyszne ummmm 🙂 Sami możecie sprawdzić czy mówię prawdę 🙂
Herbatniki Kawowe
Czas przygotowania: 20 min.
Pieczenie: 10-12 min
Składniki: 1 porcja = 20-25 szt.
- miękkie masło 120 g
- drobny cukier kryształ 120 g
- mąka pszenna 220 g
- kakao 3-4 łyżki
- jajko 1 szt.
- cukier waniliowy 10 g
- szczypta soli
Masa kremowa
- biała czekolada 100 g
- śmietana kremówka 40 g
- kawa rozpuszczalna 2 łyżki
Krok 1
Mąkę przesiewamy przez sito, następnie dodajemy cukier, kakao, cukier waniliowy i wszystkie składniki mieszamy łyżką. Następnie dodajemy miękkie masło i zagniatamy ciasto. Dodajemy jajko i szybko wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na na ok. 1,5 godziny aby ciasto trochę stwardniało.
Krok 2
Blat stołu lub deskę podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm, a następnie małą szklanką wycinamy ciasteczka. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy nasze ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 C przez 10-12 min. i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy kawę rozpuszczalną i cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się – całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu dalej podgrzewamy nasza śmietanę z kawą dodając posiekaną na małe kawałki czekoladę i mieszamy aż rozpuści się. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia i zgęstnienia kremu. Następnie gdy krem już jest gęsty małą łyżeczką nakładamy porcje na herbatniki i przekrywamy drugim herbatnikiem delikatnie dociskając. Pozostawiamy na kilka godzin aby krem zgęstniał i skleił herbatniki.
Herbatniki Kawowe
Herbatniki Kawowe
Herbatniki Kawowe
Dodaj komentarz