Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto Blondie przepis egzotyczny. Kto z Nas nie lubi czekolady? Chyba nie ma takiej osoby. Ja bardzo często staram się przygotować jakiś deser lub ciasto właśnie z tym słodkim składnikiem. W czasie pieczenia w domu rozchodzą się przepiękne zapachy, a w tym i zapach czekolady. Dziś kolejna wersja bardzo smacznego ciasta z białą czekoladą. Bardzo prosty przepis na smaczne ciasto blondi z czekoladą i owocami – Egzotyczne Blondie.
Zobacz także Bakaliowe Batoniki Blondie
Egzotyczne Blondie
Czas przygotowania: 20 min.
Pieczenie: 25 min
Składniki: 1 porcja = ok. 20 batoników
- miękkie masło 120 g
- mąka pszenna 120 g
- cukier z trzciny cukrowej 180 g
- biała czekolada 100 g
- posiekane w kostkę suszone morele 50 g
- jajko 1 szt.
- olejek waniliowy 1 łyżeczka
- szczypta soli
- wiórki kokosowe 50 g
- forma 22 x 22 cm lub zbliżona
Ciasto Blondie – wykonanie
Krok 1
Do miski lub garnka dodajemy miękkie masło, cukier z trzciny cukrowej i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, olejek waniliowy i ponownie całość dokładnie mieszamy na gładki krem.
Krok 2
Do naszej masy dodajemy mąkę, szczyptę soli i ponownie całość dokładnie mieszamy i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencje. Na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę, posiekane morele oraz wiórki kokosowe. Ponownie całość dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto do formy o wymiarach 22 x 22 cm lub zbliżonej, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste więc należy je dokładnie i równo rozprowadzić po całej powierzchni formy.
Krok 3
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 25 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto w środku już jest upieczone – z wierzchu jest miękkie, ale po wystudzeniu trochę stwardnieje – więc uważajcie aby nie trzymać ciasta zbyt długo w piekarniku.
Egzotyczne Blondie
Egzotyczne Blondie
Egzotyczne Blondie
Dodaj komentarz