Czekoladki z nadzieniem kokosowym przepis na smak raju – czyli domowe czekoladki Bounty. Jeżeli nigdy nie robiliście sami w domu takich lub podobnych czekoladek i wydaje się Wam, że to trudne to bardzo mylne wrażenie. Wykonanie takich czekoladek jest bardzo prosty i nie ma tu nic skomplikowanego. Ważne aby stosować się do niżej podanych porad, a zrobienie domowych pralinek będzie jeszcze łatwiejsze 😉 Do wykonania domowych pralin potrzebne będą foremki – najlepiej silikonowe i najlepiej aby były miękkie, wtedy przy wyjmowaniu czekoladek nie ulegną one zniszczeniu. Ja użyłem silikonowych foremek do lodu – niestety były trochę twarde ale na szczęście żadna z czekoladek nie uległa zniszczeniu przy wyjmowaniu 😉 Kolejna rada to zanim przystąpisz do smarowania przestudź czekoladę – czekolada musi być płynna na tyle aby zbyt szybko nie spływała po ściankach. Nie smaruj zbyt grubo – lepiej więcej ale cieńszych warstw. Używaj silikonowego pędzelka. Po wysmarowaniu foremek czekoladą wstaw je do zamrażalnika na 5 min. Smaruj min. 2 razy – ja smaruje 3 razy. Po każdym nałożeniu nowej warstwy wstaw foremki do zamrażalnika na 5 min. Przy nakładaniu nadzienia pamiętaj aby zostawić trochę miejsca na dno czekoladki. Po nałożeniu nadzienia ponownie wstaw całość do zamrażarki na na 5 min. Czekoladę rozpuszczaj w małej miseczce umieszczonej na małym garnku z wodą tak aby woda nie dotykała dna miseczki. Ogień ustaw na mały tak aby temp. czekolady nie była zbyt wysoka – czekolada ma się tylko rozpuścić.
Czas przygotowania: 20 min.Składniki na 3 foremki – 30 czekoladek
- gorzka czekolada 2 szt.,
- mleczna czekolada 2 szt.,
- wiórki kokosowe 100 g,
- skondensowane mleko zagęszczone 1/2 puszki,
- foremki silikonowe,
- pędzelek silikonowy,
Autor: Deserek.TV
Dodaj komentarz