Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Sernik z Lemon Curd. Dziś postanowiłem zrobić sernik ale nie na zimno tylko taki z prawdziwego białego sera. Zastanawiałem się jaką wersję sernika wybrać aby Wam ją zaprezentować ale z pomocą przyszła, a raczej zadzwoniła Koleżanka, która to bardzo zachwalała swój sernik z kremem Lemon Curd. Dałem się namówić i nie żałowałem. Kolejny prosty przepis na bardzo smaczne ciasto – polecam Wam tą wersję. Sernik nie jest za słodki, ani za kwaśny w swym smaku dzięki kremowi cytrynowemu – wszystko idealnie do siebie pasuje. Pyszność!!!!
Cytrynowy Sernik z Lemon Curd
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Czas chłodzenia: 30 min
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
- masło 120g
- herbatniki Petit Beurre kakaowe 250g
- twaróg na sernik 700g
- cukier kryształ 100g
- starta skórka z 4 cytryn
- sok z 4 cytryn
- jajka 5 szt.
- dodatkowo 1 żółtko
- cukier puder 1 szklanka
- mąką ziemniaczana 1 łyżka
- masło 3 łyżki
- tortownica o średnicy ok. 23-25 cm
Sernik z Lemon Curd – wykonanie
Krok 1
Herbatniki wrzucamy do rozdrabniacza i rozdrabniamy na pył.
Krok 2
Do garnka dodajemy masło i roztapiamy je na wolnym ogniu, a następnie dosypujemy rozdrobnione herbatniki i całość dokładnie mieszamy.
Krok 3
Tortownicę (średnica ok. 25 cm) lub inna formę wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem, a następnie wypełniamy ją masą z herbatników. Dokładnie rozprowadzamy po dnie i mocno ubijamy łyżką. Odstawiamy do lodówki na 30-40 min.
Krok 4
Na tarce z drobnymi oczkami ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy twaróg, siekamy go nożem na drobne kawałki, dodajemy cukier i całość miksujemy tak aby składniki dobrzy wymieszały się.
Krok 5
Dodajemy całe jajko i ponownie całość miksujemy. Ponownie dodajemy jajko i ponownie całość miksujemy. Jajka dodajemy pojedynczo i po każdym dodaniu jajka całość miksujemy.
Krok 6
Masę sernikową wylewamy na dno tortownicy z masą z herbatników i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190C i pieczemy przez ok. 60 min. na złoty kolor. Sernik wystudzamy w lekko uchylonym piekarniku – pozostawiamy go tak na całą noc aby wystygł.
Krok 7
Do osobnego garnka dodajemy 2 całe jajka oraz 1 dodatkowe żółtko i ucieramy na puszysty krem.
Krok 8
Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy z nich sok i przekładamy całość do osobnego garnka. Następnie dodajemy cukier puder oraz 3 łyżki masła. Garnek stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając czekamy aż masło roztopi się. Następnie cały czas mieszając dodajemy krem jajeczny – uważać aby krem nie przypalił się na dnie.
Krok 9
W 3 łyżkach wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną, wymieszać i dodać do gotującego się kremu cały czas mieszając. Gotujemy do chwili aż krem zgęstnieje. Może to potrwać ok. 30-40 min. Jeżeli pojawią się grudki należy je rozmiksować rozdrabniaczem lub przetrzeć przez sito.
Krok 10
Gotowy Lemon Curd wykładamy na sernik i odstawiamy do lodówki na 12 godz. aby mus nabrał odpowiedniej konsystencji.
Cytrynowy Sernik z Lemon Curd
Cytrynowy Sernik z Lemon Curd
Cytrynowy Sernik z Lemon Curd
Dodaj komentarz