Delikatny biszkopt nasączony kawą, pokryty warstwą toffi z gruba warstwą posiekanych orzechów, a całość uwieńczona bita śmietaną z kawową posypką – takie właśnie jest Ciasto Toffi. Prosty przepis na bardzo smaczne ciasto. Niestety ale to ciasto nie należy do lekki deserów więc proszę uważajcie na kalorie. Smak toffi przeplata się ze smakiem świeżej kawy, która to ciasto jest delikatnie nasączone.
Przepis jak zrobić smaczne i ciasto Toffi – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier puder lub kryształ 1/2 szklanki
jajka 4 szt.
kakako 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
posiekane orzech włoskie 3/4 szklanki
masa toffi 1 szt.
śmietana kremówka 3/4 lita
Fix do śmietanki 3 szt.
cukier waniliowy 1 opakowanie
kawa rozpuszczalna do posypki
Krok 1
Do miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka po 1 szt. cały czas miksując. Gdy uzyskamy jednolitą, gładką i puszystą masę to w osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i po wymieszaniu stopniowo dodajemy do naszej masy biszkoptowej – cały czas miksując. NA sam koniec dodajemy kakao.
Krok 2
Blachę o wymiarach 25 x 25 cm lub zbliżonych wymiarach smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już suche.
Krok 3
Wystudzone ciasto nasączamy kawa rozpuszczalną. W tym samy czasie masę toffi gotujemy w garnku z wodą przez ok. 2 godz. aby rozpuściła się i była dość rzadka (lub słodzone mleko kondensowane gotujemy w garnku z wodą przez ok. 2 godz. )
Krok 4
Następnie masę toffi wykładamy na nasączone kawą ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.
Krok 5
Zimna śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i dodajemy 3 opakowania Fix’u do śmietanki na 3/4 l śmietany. Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem posypać wierzch kawa rozpuszczalną lub mieloną.
Dodaj komentarz