Ciasto Paj z Rabrbarem

Poradnik video jak zrobić Ciasto Paj – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (15 ocena, 3 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Ciasto Paj to bardzo kruche i delikatne ciasto z rabarbarem, jabłkami lub truskawkami. Im cieńsze ciasto tym smaczniejsze. Najlepiej smakuje z na ciepło z lodami waniliowymi. Ciasto Paj możemy wykonywać przez cały rok i rabarbar zastąpić jabłkami. Ja to ciasto bardzo często wykonuje w miesiącach zimowych i właśnie z jabłkami. Zapewne znacie różne przepisy na ciasta typu tarta, ale tego ciasta musicie koniecznie spróbować. Do jego wykonania potrzebne nam będą formy do tary o średnicy ok. 25 cm. – u mnie w domu taka 1 forma starcza na jedna osobę 🙂  Zobacz także: Sernik Bananowy , Ciasto z malinami w delikatnej piance,

 

Ciasto Paj przepis

Ciasto Paj z Rabarbarem

 

Czas przygotowania: 30 min. 

Składniki: 1 porcja = 2 formy

Ciasto

  • mąka pszenna 2,75 szklanki
  • zimne masło lub margaryna 225 g
  • 1 rozbite jajko wymieszane w szklance z 1/2 łyżki octu oraz dopełnione wodą do 1/2 szklanki

Nadzienie

  • rabarbar 4 szklanki
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • forma o średnicy 25 cm

 

Ciasto Paj – opis wykonania

 
Krok 1
Do szklanki dodajemy 1 jajko, 1/2 łyżki stołowej octu i dolewamy zimno wodę do 1/2 wysokości szklanki. Widelcem dokładnie roztrzepujemy jajko z dodanymi składnikami.
 
Krok 2
Do miski dodajemy mąkę, sól i chłodna margarynę pokrojoną w kostkę. Wszystkie składniki siekamy nożem lub widelcem lub sprężyna do siekania (zobacz na filmie jak wygląda – bardzo przydatne narzędzie). Całość siekamy tak jak na kruszonkę. Następnie do środka masy wlewamy roztrzepane jajko z octem i wodą – szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na 40 min.
 
Krok 3
W tym samym czasie rabarbar kroimy na kawałki ok. 2-3 cm i dodajemy do dużego garna lub miski i dodajemy cukier. W szklance rozrabiamy 2 jajka z cukrem waniliowym, szczyptę soli i  sok z cytryny – dokładnie całość mieszamy – roztrzepujemy widelcem i wylewamy na rabarbar. Posypujemy mąką ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy łyżką. 
 
Krok 4
Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na grubość ok 1 mm. Następnie ciasto nawijamy na wałek i nakładamy na formę do pieczeni. Ciasto powinno luźno spoczywać na formie – delikatnie wylepiamy ciastem dno i boki formy. Wystające i zwisające krawędzie ciasta obcinamy nożem.  Całe ciasto wraz z bokiem formy nakłuwamy widelcem – inaczej ciasto w czasie pieczenia popęka i nadzienie wyciekanie.
 
Krok 5
Do formy wyłożonej cienkim ciastem wykładamy część naszej masy rabarbarowej. Dokładnie rozprowadzamy. Pozostały kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm i nawijamy na wałek. Przenosimy i przykrywamy formę z nadzieniem. Ciasto powinno delikatnie spoczywać na formie. Delikatnie wyklejamy krawędzie formy i zlepiamy z ciastem spoczywającym na dnie – wystające kawałki ciasta obcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem aby powstała para w czasie pieczenia nie spowodowała popękania ciasta. Ciasto pieczemy w temp. 180 C na złoty kolor.
 
Ciasto Paj przepis

Ciasto Paj z Rabarbarem

 

Tarta z Rabarbarem przepis

Ciasto Paj z Rabarbarem

 

Tarta przepis

Ciasto Paj z Rabarbarem

 

Autor: Deserek.TV | Google+  

4 odpowiedzi na „Ciasto Paj z Rabrbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

 Przypinki Własny Wzór  

Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina