Ciasto Paj to bardzo kruche i delikatne ciasto z rabarbarem, jabłkami lub truskawkami. Im cieńsze ciasto tym smaczniejsze. Najlepiej smakuje z na ciepło z lodami waniliowymi. Ciasto Paj możemy wykonywać przez cały rok i rabarbar zastąpić jabłkami. Ja to ciasto bardzo często wykonuje w miesiącach zimowych i właśnie z jabłkami. Zapewne znacie różne przepisy na ciasta typu tarta, ale tego ciasta musicie koniecznie spróbować. Do jego wykonania potrzebne nam będą formy do tary o średnicy ok. 25 cm. – u mnie w domu taka 1 forma starcza na jedna osobę 🙂 Zobacz także: Sernik Bananowy , Ciasto z malinami w delikatnej piance,
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja = 2 formy
Ciasto
- mąka pszenna 2,75 szklanki
- zimne masło lub margaryna 225 g
- 1 rozbite jajko wymieszane w szklance z 1/2 łyżki octu oraz dopełnione wodą do 1/2 szklanki
Nadzienie
- rabarbar 4 szklanki
- 1/2 szklanki cukru
- sok z cytryny 1 łyżka
- szczypta soli
- cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- forma o średnicy 25 cm
Autor: Deserek.TV | Google+
Polityka cookies Deserek.TV
W ramach naszego serwisu internetowego stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i jak dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach reklamowych i statystycznych. Cookies mogą być również stosowane przez współpracujących z nami reklamodawców oraz przez firmy badawcze.
W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszego serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje dotyczące stosowania cookies, w tym możliwości zmiany ustawień w zakresie cookies znajdą Państwo w naszej Polityce cookies.
Polubiłeś już Deserek.TV na Facebooku?
Dodaj komentarz