Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto Metrowiec – to bardzo proste ciasto do wykonania choć pracochłonne na ostatnim etapie. Przepis ten jest bardzo popularny w wielu domach i wiele osób go z Was zna,a Ci co go jeszcze nie mieli okazji poznać zapraszam do przetestowania. Jest to bardzo proste ciasto, które jednocześnie jest bardzo smaczne i idealnie nadaje się jako mały dodatek do kawy czy herbaty. Nazwa tego ciasta pochodzi od jego długości – całe ciasto ma prawie 1 metr – więc dla całej rodziny wystarczy. Do jego przygotowania będziemy potrzebowali 2 wąskie foremki o długości ok. 35 cm każda. Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery przepisy
Ciasto Metrowiec
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
Ciasto:
- mąka pszenna 3 szklanki
- cukier puder 1,5 szklanki
- jajka 6 szt.
- proszek do pieczenia 4 łyżeczki
- cukier waniliowy 6 łyżeczki
- szczypta soli
- ciepła woda 1/3 szklanki
- olej roślinny 1/3 szklanki
- kakao 3 łyżki
Krem Budyniowy:
- budyń waniliowy słodzony 2 szt.
- mleko 3 szklanki
- miękkie masło 1,5 kostki
Ciasto Metrowiec – wykonanie
Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia dodajemy żółtka, cukier puder oraz cukier waniliowy i ubijamy na puszysty krem – ja ubijam, aż krem będzie biały. Gdy krem już jest biały nadal go miksuję i stopniowo na przemian dodaję małymi dawkami olej i wodę – cały czas miksując.
Krok 2
Następnie cały czas miksując małym partiami dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 3
W osobnym naczyniu białka ubijam na sztywna pianę. Ubita pianę dodaje po 1 łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszam łyżką aby piana zbyt szybko nie opadła.
Krok 4
Połowę ciasta wylewam do 1 wąskiej formy o długości ok. 35 cm, którą dokładnie smaruję w środku olejem. Do pozostałej części ciasta dodaję kakao, dokładnie mieszam i wylewam do drugiej formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180 przez ok. 40 min do suchego patyczka.
Krok 5
Delikatnie opukujemy formy gotowego ciasta gdy jest jeszcze letnie, odwracamy do góry dnem i wyjmujemy z formy – odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki o grubości ok. 2-2,5 cm.
Krok 6
Dwa budynie przygotowuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale tylko w 3 szklankach, a nie 4. Budyń odstawiam do wystudzenia. W tym samym czasie miękkie masło miksuję ok. 10-15 min. aż uzyskam biały kolor. Do tak przygotowanego masła dodaję po 1 łyżce wystudzonego budyniu cały czas miksując, aż składniki połączą się.
Krok 7
Pokrojone kromki smaruje obficie (grubo) kremem i przykładam do kolejnej kromki – raz kromka biała raz kromka ciemna. Tak powstałe ciasto odstawiam do lodówki na całą noc.
Krok 8
Gotowe ciasto polewam polewą czekoladową i pozostawiam do zastygnięcia.
Ciasto Metrowiec
Ciasto Metrowiec
Ciasto Metrowiec
Dodaj komentarz