Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto drożdżowe przepis na ciasto sypane. Ciasto drożdżowe to jedno z mych ulubionych ciast, natomiast dzisiejsza wersja to wersja dla zapracowanych i dla tych co twierdzą, że mają dwie lewe ręce do pieczenia 🙂 Taka drożdżówkę można przygotować przed wyjściem do pracy lub wieczorową porą bez oczekiwania wyrośnięcie ciasta i jego wyrabianie. Wystarczy, że składniki wsypiemy do miski w odpowiedniej kolejności i pozostawimy na kilka godzin – a reszta zrobić się już prawie sama 😉 Takie ciasto możemy zrobić z kruszonką i rodzynkami lub ulubionymi suszonymi owocami. Ciasto jest bardzo smaczne i puszyste – idealne na świąteczny stół czy na popołudniowy deser. Zobacz także inne przepisy na ciasta drożdżowe : Babka Drożdżowa z Bakaliami, Rolada Drożdżowa z Jabłkami, Drożdżowe Zawijańce z serem, Seromakowiec, Murzynek z Wiśniami,

Sypane Ciasto Drożdżowe przepis
Składniki: 1 porcja dla 5 osób
Ciasto
- świeże drożdże 50 g
- mąka pszenna 4 szklanki
- cukier 1/2 szklanka
- ciepłe mleko 1/2 szklanki
- olej słonecznikowy 125 ml
- roztrzepane jajko 2 szt.
- cukier waniliowy 3 łyżeczki
- szczypta soli
- namoczone rodzynki 100 g
Kruszonka
- masło 50 g
- mąka pszenna 1/4 szklanki
- cukier 1/4 szklanki
- cynamon 1 łyżeczka
- keksówka ok.25 cm x 11 cm
Ciasto Drożdżowe – wykonanie
Krok 1
Do dużej miski wsypujemy poszczególne składniki dokładnie w takiej kolejności (ciasto musi mieć miejsce na rośnięcie): najpierw dodajemy rozkruszone drożdże, cukier kryształ, cukier waniliowy, wlewamy ciepłe mleko, następnie dodajemy olej słonecznikowy, roztrzepane jajka i całość zasypujemy mąką. Na sam koniec dodajemy szczyptę soli – nie mieszamy ! Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 2 godz. -ciasto musi mieć czas aby wyrosnąć.
Krok 2
Rodzynki zalewamy wodą i odstawiamy.
Krok 3
W kolejnym kroku gdy ciasto już wyrośnie zdejmujemy folię i mieszamy ciasto łyżką, aż uzyskamy jednolita gładką masę. Dodajemy osuszone rodzynki i jeszcze raz mieszamy łyżką.
Krok 4
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przygotowujemy kruszonkę i posypujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 C i pieczemy przez ok. 80 min. – pieczemy do tak zwanego do suchego patyczka.
 Ciasto Drożdżowe |
 Ciasto Drożdżowe przepis |
 Ciasto Drożdżowe przepis |
 Ciasto Sypane |
Autor: Deserek.TV | Google+