Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasteczka Maślane z mąką razową to prosty przepis na smaczne i szybkie ciastka, które możemy zabrać ze sobą do pracy lub na spacer. W czasie pieczenia w całym domu unosi się piękny maślanych zapach 😉 Do ich wykonania możemy użyć naszego ulubionego dżemu. Gotowe ciastka możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku przez 7-10 dni. Z jednej porcji wychodzi ok. 35 sztuk. Ciastka są bardzo smaczne i często sięgam po nie w czasie oglądania TV lub gdy jestem na spacerze. Proponuję wykonać takie ciasteczka z dwa razy większej ilość składników bo szybko znikają 😉 Osobiście uważam, że są o 100 razy lepsze niż takie ze sklepu 😉 Zobacz także: Herbatniki Owsiane z Morelami , Kruche Ciasteczka , Ciasteczka Marokańskie, Czekoladowe Hernatniki z nadzieniem kawowoym, Cynamonowe Ciasteczka Herbaciane
Razowe Ciasteczka Maślane
Czas przygotowania: 20 min. + pieczenie
Składniki: 1 porcja = ok. 35 szt.
- mąka pszenna biała 80 g
- mąka razowa 70 g
- mąka ziemniaczana 40 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- miękkie masło 80 g
- cukier puder 60 g
- cukier waniliowy 1 łyżka
- mleko 2 łyżki
- ulubiony dżem 😉
Ciasteczka Maślane wykonanie
Krok 1
Wszystkie rodzaj mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia w osobnym naczyniu. Do osobnej miski dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz miękkie masło i całość miksujemy na gładki maślany krem. Pod sam koniec dodajemy mleko i ponownie całość miksujemy.
Krok 2
Do maślanej masy stopniowo dodajemy mieszankę mąki i proszku do pieczenia – dodajemy małym dawkami cały czas miksując. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 30 min aby ciasto stwardniało – łatwiej będzie formować ciasteczka.
Krok 3
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W dłoniach z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego – po środku palcem robimy dołeczek / wgłębienie , które wypełniamy ulubiony, dżemem. Ciasteczka układamy ba blachę – pamiętajmy o zachowaniu odstępu między ciasteczkami. Teraz są one małe ale w czasie pieczenia zwiększą swoją objętość. Pieczemy w temp. 190 C przez 20-30 min. na złoty kolo
Ciasteczka Maślane
|
Razowe Ciasteczka Maślane
|
Autor: Deserek.TV | Google+
Dodaj komentarz