Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Dziś pragnę Wam przedstawić przepis na Ciasteczka Betlejemskie. Są kruche, słodkie, z bezą posypaną bakaliami. Ciasteczka rozpływają się w ustach. Jest to kolejny bardzo prosty przepis na smaczne ciasteczka do wykonania w domowym zaciszu nawet dla laika kulinarnego. Przepis ten pochodzi z książki Siostry Anastazji.
Ciasteczka Betlejemskie
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja = ok 40 szt. – zależy od wielkości foremki
- mąka pszenna 500 g
- cukier puder 3 łyżki
- miękkie masło 250 g
- żółtka 4 szt.
- kwaśna śmietana 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier waniliowy 1 opakowanie 16 g
- białka 2 szt.
- cukier kryształ 1 szklanka
- bakalie, orzechy do posypki
Ciasteczka Betlejemskie – wykonanie
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder i mieszamy suche składniki łyżką. Następnie dodajemy miękkie masło, żółtka, kwaśną śmietanę i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na 30 min.
Krok 2
Stolnice podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Małą szklaneczką lub inna foremką wycinamy ciasteczka.
Krok 3
Ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4
Do miski dodajemy białka i ubijamy piane na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo małymi dawkami dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy piana jest gładka, lśniąca i ubita na sztywno nakładamy ja na ciasteczka. Ciasteczka posypujemy orzechami lub bakaliami
Krok 5
Ciasteczka pieczemy w piekarniku w temp. 160 C przez ok. 30-40 min. aż beza będzie such i chrupiąca. Uważać aby nie spalić 🙂
Ciasteczka Betlejemskie
Ciasteczka Betlejemskie
Ciasteczka Betlejemskie
Dodaj komentarz