Poradnik jak szybko zrobić Batoniki Knoppers – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Kto z nas nie lubi czekolady i orzechów? To jedne z najbardziej pożądanych smakołyków. Każdy z nas lubi szybkie i smaczne przekąski z dodatkiem czekolady i orzechów. Batoniki Knoppers także są znane wszystkim, więc dziś zademonstruje jak szybko wykonać we własnym domu takie pyszne i słodkie przekąski. Przepis pewnie wielu osobą jest znany i jest jego kilka wersji. Dziś pierwsza propozycja znanych i lubianych batoników Knoppers. Takie batoniki zawsze możemy zabrać ze sobą do pracy jako szybką przekąskę, to także ciekawy i atrakcyjny deser dla naszych małych pociech. Zatem zapraszam do wypróbowanie przepisu i cieszenia się wspaniałym smakiem tych właśnie batoników.
Batoniki Knoppers
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja = 12 szt.
Masa Mleczna
- cukier kryształ 4 łyżki lub dietetyczny słodzik w płynie 1 łyżka
- mleko 1/4 szklanki
- miękkie masło 170-180 g
- mleko w proszku 1 szklanka
Masa Czekoladowa
- Nutella 150 g
- miękkie masło 150 g
- kakao 1 -2 łyżki
- posiekane prażone orzechy laskowe 120g
- czekolada mleczna 100 g
- 3 suche wafle tortowe 20 x 29 cm
Batoniki Knoppers – wykonanie
Krok 1
Masa Mleczna
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy naturalny słodzik w płynie lub cukier kryształ – zagotować cały czas mieszając aby cukier rozpuścił się. Następnie odstawiam garnek z mlekiem do wystudzenia.
Krok 2
Do drugiego garnka dodajemy miękkie masło i miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy po 1 łyżce chłodnego mleka cały czas mieszając. Jeżeli mleko będzie zbyt ciepłe lub dodamy zbyt wiele, wtedy masło ulegnie zwarzeniu – a chcemy tego uniknąć. Następnie dodajemy stopniowo mleko w proszku cały czas miksując nasza masę kremową.
Krok 3
Masa Czekoladowa
Do garnka dodajemy miękkie masło i miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie dodajemy Nutelle oraz kakao i dalej miksujemy.
Krok 4
Orzechy prażymy a piekarniku w temp. 200 C przez ok. 5 min., a następnie pozbywamy się łupinek i siekamy je na drobne kawałki. Posiekane orzechy dodajemy do masy czekoladowe i ponownie dokładnie mieszamy mikserem.
Krok 5
Nożem przycinamy 3 wafle na wymiar ok. 20 x 29 cm. Na stole lub desce położyć pergamin lub papier do pieczenia, a na nim pierwszy wafel – na niego wykładamy krem czekoladowy i dokładnie rozprowadzamy szerokim i długim nożem, następnie przykrywamy drugim waflem. Następnie wykładamy masę mleczna i także dokładnie rozprowadzamy. Przykrywamy pozostałym waflem. Przykrywamy całość pergaminem, kładziemy deskę do krojenia i obciążamy – wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Następnie polewamy polewą czekoladową, rozprowadzamy polewę i ponownie wstawiamy do lodówki na całą noc.
Batoniki Knoppers
Batoniki Knoppers
Batoniki Knoppers
Dodaj komentarz