W dniu 15 listopada odbyły się kolejne warsztaty kulinarne z cyklu „Zdrowe Warsztaty Kulinarne” zorganizowanych przez marki: Bosch, Fit&Easy oraz Borges. Wszyscy uczestnicy zostali podzieleni na 4 grupy i każda z nich otrzymała za zadanie wykonanie dwóch różnych przepisów dietetycznych. Wszystkie przepisy jakie mieliśmy za zadanie wykonać przygotowała Aleksandra Kilen-Zasieczna – Dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka. A nad prawidłowym przebiegiem Warsztatów czuwał Konrad Birek i Robert Wojnarowski z restauracji „Sowa i Przyjaciele” – od tych Panów można było się dowiedzieć bardzo wielu ciekawych rzeczy.
Relacja z Warsztatów – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronieDokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Sałatka z kozim serem
- 1 porcja 327 kcal
- Ser kozi – sałatkowy – około 40 g
- Mieszanka sałat Fit&Easy Party – 100 g
- Pomarańcza – 1 sztuka
- Suszona żurawina – 1 łyżeczka
- Ocet balsamiczny Borges – 1 łyżeczka
- Oliwa Borges – 1 łyżeczka
- Miód – ½ łyżeczki
- Sól – do smaku
Ser kozi pokroić w kostkę, wymieszać z mieszanką sałat, obraną ze skórki i błonek oraz pokrojoną w kostkę pomarańczą, żurawiną. Całość polać sosem z octu, oliwy, miodu i soli.
Szaszłyki z kurczaka i ananasa
przepis na 5 porcji (15 małych szaszłyków) – 1 porcja (3 szaszłyki) – 356,2 kcal
- Duży świeży ananas – ½ sztuki (obranego) (około 360 g)
- Pierś z kurczaka – 3 pojedyncze sztuki (około 600 g)
- Sól morska
- Suszony tymianek
- Kurkuma w proszku – 1 czubata łyżeczka
- Oliwa – ½ szklanki
SAŁATKA
- Mieszanka sałat Fit&Easy Weekend
- Pomidorki koktajlowe
- Oliwa Borges
- Sok z cytryny
- Zioła
Szaszłyki: Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć kostki i włókna. Pokroić na kawałki około 2,5 – 3 cm. Posypać solą, tymiankiem i kurkumą. Wymieszać ręką, dodać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na pół godziny, od czasu do czasu zamieszać. Ananasa grubo obrać, wykroić twardy środek, pozostawiając czysty żółty miąższ. Pokroić go w kostkę około 2,5 – 3 cm. Patyczki na szaszłyki pokroić na połówki. Ponadziewać. Grillować przez około 3 minuty z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie całe usmażone w środku. Podawać z sałatką.
Orientalna sałatka z brokułami marchwią i sezamem
(dla 4-6 osób) – 1 porcja około 310 kcal
- Mix sałat Fit&Easy Family
- brokuły – 2 średnie sztuki
- pęczek świeżej kolendry (posiekanej)
- szczypiorek – 1 łyżka
- ziarna sezamu – ¼ szklanki (uprażone na suchej patelni)
- nasiona słonecznika – ¼ szklanki (uprażone na suchej patelni)
- suszona żurawina – ½ szklanki
Sos:
- oliwa Borges – 1/2 szklanki
- olej sezamowy – 2 łyżki,
- ocet ryżowy – ¼ szklanki,
- miód naturalny – 2 łyżeczki,
- sos sojowy o obniżonej zawartości soli – 3 łyżeczki
Brokuły umyć, odciąć i pokroić łodygi, koronę podzielić na różyczki. Blanszować 3 minuty we wrzątku lub krótko obgotować na parze, następnie zahartować pod zimną wodą. Powinny lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiące. Składniki sosu połączyć, następnie dobrze wymieszać z resztą składników. Wstawić do lodówki na co najmniej 1/2 godziny, by smaki miały czas dobrze się „przegryźć”.
- Mix sałat Fit&Easy Family
- brokuły – 2 średnie sztuki
- pęczek świeżej kolendry (posiekanej)
- szczypiorek – 1 łyżka
- ziarna sezamu – ¼ szklanki (uprażone na suchej patelni)
- nasiona słonecznika – ¼ szklanki (uprażone na suchej patelni)
- suszona żurawina – ½ szklanki
- SOS
- oliwa Borges – 1/2 szklanki
- olej sezamowy – 2 łyżki,
- ocet ryżowy – ¼ szklanki,
- miód naturalny – 2 łyżeczki,
- sos sojowy o obniżonej zawartości soli – 3 łyżeczki
Brokuły umyć, odciąć i pokroić łodygi, koronę podzielić na różyczki. Blanszować 3 minuty we wrzątku lub krótko obgotować na parze, następnie zahartować pod zimną wodą. Powinny lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiące. Składniki sosu połączyć, następnie dobrze wymieszać z resztą składników. Wstawić do lodówki na co najmniej poł godziny, by smaki miały czas dobrze się „przegryźć”.
|
||
|
||
|
|
|
Dodaj komentarz