Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto Cynamonowe przepis błyskawiczny. Jest to bardzo prosty i szybki przepis na smaczne ciasto cynamonowe z rodzynkami. W tym przepisie wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki i całość przelać do formy. Ciasto jest delikatne, puszyste, wilgotne i pachnące. W czasie pieczenia w domu unosi się piękny zapach cynamonu, który kojarzy mi się ze świętami i świątecznymi wypiekami. Wierzch ciast otulony jest w cukrowo-cynamonowej kruszące. Jest to kolejny bardzo prosty przepis na smaczne i szybkie ciasto, z którym każdy sobie poradzi 🙂 Zrób to wspaniałe ciasto i prześlij swoje zdjęcie, a my dodamy je na tej stronie. Zobacz także: Szybkie Ciasto Cynamonowe, Błyskawiczny Murzynek, Herbaciane Ciasteczka Cynamonowe, Piernik w Czekoladowej Polewie,
Ciasto Cynamonowe przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: na formę keskówkę średniej wielkości
- mąka pszenna 520 g,
- cukier kryształ 170 g,
- jajko 2 szt.,
- olej rzepakowy 120 ml,
- soda oczyszczona 2 łyżeczki,
- 1/2 łyżeczka soli,
- śmietana 12% lub 18% 1 szklanka,
- jogurt naturalny 1 szklanka,
- rodzynki 100 g,
- cynamon 3 łyżeczki + 80 g cukru,
Ciasto Cynamonowe |Cynamonowiec – Wykonanie
Krok 1
Mąkę w osobnej misce mieszamy z sodą, solą oraz cukrem. Do osobnego naczynia np. garnka dodajemy jajka, olej rzepakowy, jogurt, śmietanę i wszystkie składniki miksujemy przez ok. 2 min. aż uzyskamy jednolitą masę.
Krok 2
Do mokrych składników dodajemy rodzynki i przez chwilę mieszamy łyżką – odstawiamy na bok. W tym samym czasie w osobnym naczyniu mieszamy cukier kryształ z cynamonem.
Krok 3
Mokre składniki z dodanymi rodzynkami przelewamy do miski z mąką – wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników i powstania jednolitej masy.
Krok 4
Formę do pieczenia – keksówkę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowanej foremki nakładamy 1/3 naszego ciasta – wyrównujemy i posypujemy 1/3 cukru wymieszanego z cynamonem. Następnie dodajemy 1/3 ciasta – wyrównujemy i ponownie posypujemy 1/3 cukru z cynamonem. Dodajemy pozostałe ciasto i wierzch posypujemy pozostałem cukrem z cynamonem. Gotowe ciasto należy przekroić nożem wzdłuż formy w dwóch miejscach tak jak pokazano na filmie – dzięki temu warstwy bardziej się wymieszają. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 70 min. do suchego patyczka.
Ciasto Cynamonowe przepis
Ciasto Cynamonowe
Ciasto Cynamonowe
Ciasto Cynamonowe przepis
Dodaj komentarz