CZEKOLADA CIASTO ŚWIĄTECZNE MURZYNEK PIERNIK SZARLOTKA
Ciasto Czekoladowe – Przepis na fantastyczne mega czekoladowe ciasto. Jest gęste i wilgotne, aromatyczne i czekoladowe 🙂 W czasie pieczenia zapach czekolady unosi się w całym domu. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania więc nikt nie będzie miał tu żadnych problemów – w tym przepisie nawet mikser jest zbędny ;). Gotowe ciasto możemy polać polewą czekoladową ale samo w sobie już jest bardzo smaczne i czekoladowe. W czasie pieczenia wierzch ciasta może trochę popękać, ale to w niczym nie przeszkadza. Ciasto jest bardzo bardzo czekoladowe i gęste więc należy je podawać z filiżanką herbaty. Jestem pewien, że ten prosty przepis na ten pyszny czekoladowy smakołyk zagości w Waszych domach na dłużej 😉 Zobacz inne sprawdzone przepisy na smaczne i szybkie ciasta: Szybkie Ciasto Cynamonowiec, Błyskawiczny Murzynek,
Czas wykonania: 20 min. + pieczenieSkładniki dla formy o średnicy 23-25 cmCiasto
- gorzka czekolada 60% 250 g
- kawa rozpuszczalna 2 łyżki
- mąka pszenna 300 g
- masło 250 g
- gorąca woda 180 ml
- soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- ciemne kakao 2/3 szklanki
- cukier kryształ 180 g
- rozmącone jajka – 4 szt.
- olej 2 łyżki
- jogurt naturalny lub maślanka 120 ml
Polewa Czekoladowa
- gorzka czekolada 50 g
- czekolada mleczna 100 g
- śmietana kremówka 150 ml
- 1 łyżka żelatyny
Dodaj komentarz