Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Tiramisu Truskawkowe przepis inny niż wszystkie pozostałe 🙂 To kolejna odsłona tego pysznego ciasta jakim jest Tiramisu – i nie ostatnia – planuje jeszcze kilka nowych premier tego ciasta bez pieczenia :))) Jest to fantastyczne połączenie delikatnego smaku serka mascarpone z biszkoptami nasączonymi w kawie z likierem amaretto. To ciasto bez pieczenia zawsze każdemu się udaje i zawsze fantastycznie smakuje. Dziś polecam wersję z dodatkiem truskawek, które w połączeniu z kremem rozpływają się w ustach. Ten błyskawiczny deser każdy z Was może przygotować już zaledwie w kilkanaście minut. Koniecznie zrób to Ciasto Tiramisu i zaskocz najbliższych swymi umiejętnościami kulinarnymi 🙂 Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery: Expresowe Tiramisu , Ciasto 3 Bit , Torcik Jagodowy ,
Tiramisu Truskawkowe przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 6 osób
- serek mascarpone 400-500 g
- żółtko 1 szt.
- śmietana kremówka 500 ml
- cukier puder 6 dużych łyżek
- szklanka mocnej kawy
- 1 kieliszek likieru amaretto
- podłużne biszkopty 30 szt.
- truskawki ok. 250 g
- kakao do posypki
- forma 20 cm x 20 cm
Tiramisu Truskawkowe – wykonanie
Krok 1
Do dużego naczynia dodajemy serek mascarpone i na małych obrotach miksujemy – ubijamy. Następnie dodajemy żółtko i przez chwilę miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
Krok 2
Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwile miksujemy aby cukier rozpuścił się. Ubitą śmietanę dodajemy małymi porcjami do serka mascarpone i miksujemy na małych obrotach.
Krok 3
W szklance zaparzamy mocna kawę i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej kawy dodajemy likier amaretto.
Krok 4
Blachę o wymiarach 20 cm x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Podłużne biszkopty zanurzamy w kawie z likierem dosłownie na 1 sek. i układamy obok siebie na dnie formy. Na biszkopty wykładamy 1/4 masy kremowej i równo rozprowadzamy. Na masę kremową układamy pokrojone w plastry truskawki. Na truskawki wykładamy 1/4 masy kremowej i dokładnie rozprowadzamy. Na masę kremową układamy biszkopty, które nasączamy w kawie z likierem poprzez zanurzenia na 1 sek. Na biszkopty wykładamy pozostałą masę kremową – wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Bezpośrednio przed podaniem wierzch ciasta posypujemy gorzkim kakao
Tiramisu przepis
Tiramisu Truskawkowe
Tiramisu Truskawkowe
Dodaj komentarz