Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Przepis na Biszkopt Idealny to biszkopt na kopiec kreta – to właśnie czego jeszcze nam brakuje w naszym serwisie to Biszkopt Idealny, który można przeznaczyć na tort lub inne smaczne i szybkie ciasto bez pieczenia. Jest wiele różnych przepisów na biszkopty ale my dziś prezentujemy bardzo prostą i sprawdzoną wersję, którą użyliśmy aby przygotować ciasto Kopiec Kreta. Jest to bardzo prosty, szybki do wykonania i sprawdzony przepis na fantastyczny biszkopt kakaowy. Sprawdź nasz przepis na wspaniały biszkopt oraz inne nasze wypieki i desery 🙂 Zapraszam do wypróbowania i życzę smacznego 🙂
Przepis na Biszkopt Idealny
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 6 osób
- 5 jajek
- kakao 1/2 szklanki
- mąka 2/3 szklanki
- cukier kryształ 3/4 szklanki
- tortownica o śr. 20-22 cm.
Biszkopt przepis – wykonanie
Krok 1
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier po 1 łyżce cały czas ubijając. Na sam koniec dodajemy po 1 żółtku nadal cały czas ubijając.
Krok 2
Do masy jajecznej dodaje mąkę po 1 łyżce przesiewając ja przez sito,a następnie kakao – także po 1 łyżce i przesiewam. Całość delikatnie mieszam łyżką. Dzięki temu nasz biszkopt jest puszysty i delikatny. Można także użyć miksera na najmniejszych obrotach ale wtedy biszkopt będzie mniej pulchny.
Krok 3
Dno tortownicę o średnicy 20 -22 cm wykładam papierem dopieczenia, a boki smaruje olejem. Wylewam ciasto i piekę w temp. 160 – 170 C przez 35-40 min. do suchego patyczka.
Krok 4
Wyjąć ciasto z piekarnika i z całą formą upuścić na stół z wysokości ok 40-50 cm. Odstawić ponownie do piekarnika do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt delikatnie nożem odkrawamy od formy. Można biszkopt odwrócić do góry dnem i pozostawić na kilkanaście minut aby jego góra się wyrównała.
Przepis na Biszkopt Idealnyy
Przepis na Biszkopt Idealny
Dodaj komentarz