Granita z Kiwi to tradycyjny deser włoski pochodzący z Sycylii. Swoją konsystencją przypomina postać na wpół zamrożonej substancji przypominającej konsystencją lodu lub sorbetu. Granita jest robiona z wody z dodatkiem cukru oraz z musów ze świeżych owoców. Zazwyczaj robi się ją w maszynie do lodów, ale ja pokażę jak ją zrobić w warunkach domowych. Przepis jest bardzo bardzo prosty i nie zajmie więcej niż 5 min. Należy pamiętać aby mrożona Granitę wyjąć z zamrażarki i przemieszać co 60 min. aby rozbić kryształki lodów. Granita jest gotowa wtedy gdy przypomina lodową „paćkę” po wzięciu w usta natychmiast się roztapia i rozpływa. Jeżeli odczujecie w ustach zbyt wiele kryształków lodu to znak, że jest zbyt mocno zmrożona.
Zrób swoją własną granitę w lepszej cenie niż w sklepie – nie przepłacaj i odżywiaj się zdrowo !
Przepis jak zrobić w 5 min. orzeźwiający deser mrożony – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 5 min.
Składniki: 1 porcja = 2 pucharki
- kiwi 3 szt.
- chłodna woda mineralna 1 szklanka – 250 ml
- sok z 1 cytryny
- cukier 2 łyżeczki
- gorąca woda (5 łyżek) do rozpuszczenia cukru
Dodaj komentarz