Syrop czekoladowy przepis na idealny dodatek do porannej kawy. Syrop taki możemy kupić w sklepie za odpowiednia cenę jednak lepiej jest wykonać go samemu w domu, gdyż taki domowy jest i smaczniejszy i zdrowszy. Kupiony w sklepie zawiera różne sztuczne dodatki i konserwanty. Prosty i szybki do wykonania przepis na syrop/sos czekoladowy, który możemy wykorzystać jako smakowy dodatek do kawy, lodów, dowolnych deserów, ciast czy naleśników. Zobacz także, jak zrobić: Syrop Piernikowy, Krem Nutella, Krem Rafaello, Masło orzechowe, Krem Bounty,
Zobacz powyższy film wideo aby zapoznać się z procedurą wykonania tego pysznego dodatku do kawy czy deserów. Przepis jest bardzo prosty i wykonanie takiego syropu zajmie Wam ok. 10 min. Gotowy syrop przelewamy do słoiczka i odstawiamy do wystudzenia. Zakręcony syrop czekoladowy przechowujemy w lodówce nawet przez 3 mies. przed użyciem dokładnie rozmieszać łyżeczką.
Składniki: 1 porcja = 300 ml
- woda 1 szklanka,
- cukier 1,5 szklanki,
- cukier z prawdziwą wanilią 1/3 łyżeczki,
- kakao 1/2 szklanki,
- szczypta soli,
- gorzka czekolada 50 g,
Dodaj komentarz