Jak zrobić Whisky przepis na domowy alkohol a’la Whisky. Prawdziwe whisky jest robione na bazie jęczmienia. Ja nie będę Wam podawał przepisu jak destylować alkohol lecz zaprezentuje jak w bardzo łatwy sposób możemy uzyskać alkohol o kolorze i smaku podobnym do tego oryginalnego złocistego trunku. Jeżeli gotowy trunek przelejecie do firmowej butelki i poczęstujecie znajomych to nikt nie rozpozna że to zwykła wódka – chyba, że ktoś jest smakoszem 😉 Prawdziwy trunek leżakuje przez bardzo długi czas w dębowych wypalanych beczkach stąd ten specyficzny smak i złoty kolor. Podobny efekt możemy uzyskać w domowych warunkach lecz wskazane jest min. 3 miesięczne leżakowanie wódki – im dłużej tym lepiej. Wiem, że ciężko będzie Wam wytrzymać 3 mies. bez próbowania i smakowania 🙂 W mym w domowym barku zawsze jest buteleczka 4-5 mies. a’la Whisky 🙂
Zobacz też: Napój Mojito lub Kawa Mrożona Mojito
Składniki: 1 porcja = 500 ml
- czysta wódka 500 ml,
- dąb amerykański – prażone płatki ok. 20 szt.
- kawałek dębu ok. 7 cm – może być suszony,
Dodaj komentarz