Likier piernikowy przepis na smaczny świąteczny likier o smaku czekoladowym i piernikowym. Taki likier czekoladowy jest bardzo smaczny i nadaje się na święta jak i na inne okazje czy też kolację we dwoje. Jego przygotowanie jest bardzo proste i wystarczy zaledwie 10 min. aby przygotować taki piernikowy przysmak. Do jego wykonania oprócz oczywiście składników potrzebne jest nam mieszadełko oraz duża miska lub garnek – nie używamy ani miksera ani blendera. Polecam wykonanie tego specjału, gdyż smak jest fantastyczny, a goście będą zaskoczenie nie tylko smakiem ale i Waszymi zdolnościami kulinarnymi. Gotowy likier należy przelać do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. Termin spożycia powinien być równy terminowi spożycie poszczególnych składników użytych do jego wykonania. Z jednej porcji składników uzyskamy ok. 750 – 800 ml gotowego likieru. Więc zamiast kupować w sklepie taki likier i wydawać pieniądze lepiej zrobić samemu lepszą jego wersje i jeszcze zaoszczędzić. Przepis ten można potraktować jako przepis bazowy, gdyż możemy dodać jeszcze dodatkowe składniki np. anyż lub kardamon i wtedy uzyskamy kolejne nowe smaki, które zaskoczą naszych gości. Jestem pewien, że ta wersja Wam się spodoba 😉 Zobacz także jak zrobić: Krem Nutella, Krem Rafaello, Masło orzechowe, Krem Bounty,
Zobacz też: Napój Mojito lub Kawa Mrożona Mojito
Składniki: 1 porcja = 750 ml
- czysta wódka lub rum 250 ml,
- śmietana kremówka 500 ml,
- przyprawa piernikowa 3 łyżeczki,
- dowolny krem czekoladowy 3 łyżki,
- cukier puder 100 g,
Autor: Deserek.TV
Dodaj komentarz