Jogurt naturalny jest produktem niskokalorycznym i jest stosowany w wielu dietach odchudzających, a nawet jest dieta jogurtowa tzw. dieta proteinowa dr Dukana. Jest ona oparta na produktach i przetworach mlecznych, której podstawą są produkty o dużej zawartości łatwo przyswajalnego białka.
Zalecane jest spożywanie naturalnych jogurtów bez dodatku cukrów oraz bez żadnych dodatków, ponieważ dostarczają one duże ilości białka, a jednocześnie są niskokaloryczne.
Zawarte w jogurtach żywe kultury bakterii polepszają przemianę naszej materii i pozytywnie wpływają na ubytek kilogramów. Stosując dietę jogurtową następuje oczyszczenie naszego organizmu z ubocznych produktów przemiany materii oraz z toksyn. Jogurty pozytywnie wpływają na oczyszczanie naszego organizmu i na nasze zdrowie. Jogurty dostarczają naszemu organizmowi wiele potrzebnych składników odżywczych takich jak fosfor, wapń, witaminy oraz łatwe do przyswojenia białko.
Oczywiści nie musimy poprzestawać na zwykłych, a jednocześnie najzdrowszych jogurtach naturalnych. Zalecane jest także spożywanie jogurtów owocowych nisko tłuszczowych oraz o zwykłej zawartości tłuszczu jogurtów owocowych. Jednak ja zalecam własnoręczne przygotowanie takich jogurtów, gdyż są one zdrowsze niż te kupne, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 5-10 min.
Pamiętajmy, że to właśnie żywe kultury bakterii są podstawą odchudzania, więc zanim dokonamy zakupu jogurtu, sprawdźmy na etykiecie czy występują w nim bakterie jogurtowe. Aby ograniczyć sztuczne składniki jakie są dodawane do jogurtów w postaci polepszaczy smaku i zapachu, sztucznych barwników, konserwantów i zagęszczaczy, które nie sprzyjają odchudzaniu, warto robić jogurty domowym sposobem. Wtedy dokładnie wiemy co jemy, a produkcja takiego jogurtu jest bardzo łatwa i oszczędniejsza niż każdorazowe kupowanie jogurtów w sklepach.
Dodaj komentarz