Wszystkie jogurty zarówno owocowe jak i naturalne są produktami mlecznymi, które dostarczają naszemu organizmowi duże ilości wapnia i białek. Pod tym względem jogurty są o wiele lepsze od tradycyjnego mleka, ponieważ 250 g jogurtu dostarcza naszemu organizmowi o wile większe ilości wapnia niż 250 g mleka.
A to wszystko dzieje dzięki żywym kulturom bakterii, które to właśnie ułatwiają wchłanianie wapnia. Zatem jedzenie jogurtów skazane jest szczególnie przez dzieci w okresie rozwoju oraz przez osoby dorosłe, a szczególnie przez osoby cierpiące na osteoporozę. Jogurt zawiera także witaminy B i A, potas, fosfor, jod i cynk.
Jeżeli zamierzamy kupić owocowy jogurt w sklepie to dokładnie sprawdzajmy etykiety oraz skład danego produktu a najlepiej róbmy sami w domu smaczniejsze, świeże i co najważniejsze zdrowe jogurty owocowe.
Pamiętajmy o tym, iż kupny jogurt z dodatkiem owoców zawiera także dodatkowe substancje słodzące, żelatynę oraz sztuczne substancje zagęszczające i inne dodatki poprawiające smak i zapach. Jeżeli zależy nam na zdrowym odżywianiu, a jednocześnie chcemy połączyć dobry i orzeźwiający smak jogurtu owocowego to staramy się wybierać te jogurty, które zawierają jak najmniej sztucznych składników chemicznych. Jeśli chcemy skorzystać ze wszystkich dobroczynnych właściwości jogurtów (a jest ich bardzo wiele), wybierajmy tylko jogurty owocowe wzbogacone o żywe kultury bakterii jogurtowych lub jogurty owocowe probiotyczne, a najlepiej sami róbmy jogurty naturalne oraz jogurty owocowe we własnym zakresie – to takie proste i zdrowe.
Dodaj komentarz