Mithi Lassi czyli Słodkie Lassi to bardzo popularny w Indiach napój gaszący pragnienie w upalne dni, przygotowywany na bazie jogurtu . Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a co bardzo ważne można samemu tworzyć różne smaki tego napoju. Dziś wersja bazowa tego przepisu, na podstawie którego już sami możecie tworzyć swoje ulubione smaki. Poniżej przedstawiam podstawową listę składników oraz ich proporcje. Jeżeli chcecie zrobić o połowę mniej niż podałem należy podane proporcje podzielić przez 2. Jestem ciekaw jakie smaku zrobiliście – może pochwalicie się swymi smakowymi wersjami w komentarzach. Smacznego 😉
Poradnik video jak zrobić Jogurtowy Napój Indyjski – Film HDKliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronieDokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
- jogurt naturalny lub kefir 450 ml
- lodowata woda 350 ml
- cukier 3 łyżeczki
- lód
- sok z cytryny 2 łyżeczki lub sok z jagód
- mielony kardamon 1/4 łyżeczki lub nie 😉
Dodaj komentarz