SeroMakowiec przepis na Sernik z Makiem

Seromakowiec przepis jak zrobić ciasto na święta – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (165 ocena, 35 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
 

SeroMakowiec przepis na Sernik z Makiem.  Dziś chcę podzielić się bardzo prostym przepisem na bardzo smaczne ciasto. Sernik z makiem to połączenie bardzo smacznego sernika z makowcem, a całość przygotowana na ciasteczkowym spodzie. Starałem się ułatwić sobie wykonanie tego ciasta i na spód użyłem herbatników oraz użyłem gotowej masy makowej. Dzięki tym małym modyfikacją oszczędzimy wiele czasu jaki należy poświęcić na przygotowanie masy makowej oraz wyrobienie ciasta. Ciasto to idealnie pasuje na świąteczny stół jak i na bardzo smaczny popołudniowy deser. Wykonanie tego Seromakowca jest bardzo proste i każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego bardzo smacznego ciasta świątecznego – zobacz film jak zrobić sernik z makiem. Zobacz także inne przepisy na ciasta świąteczne : Ciasto Budyniowe , Babka Drożdżowa , Świąteczne Ciasto Marchewkowe, 

 

SeroMak przepis

SeroMakowiec przepis na Sernik z makiem

 

Składniki: 1 porcja dla 8 osób
Spód

  • herbatniki Petit Beurre 180 g
  • roztopione masło 80 g

Masa Serowa

  • ser śmietankowy 1 kg
  • drobny cukier 3/4 szklanki
  • budyń waniliowy
  • żółtka 5 szt.
  • białka 5 szt.
  • śmietana kremówka 1/3 szklanki
  • olejek waniliowy 2 łyżeczki
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Masa Makowa

  • gotowa masa makowa 1 puszka 850 g
  • żółtka 5 szt.
  • białka 5 szt.
  • namoczone rodzynki 1 szklanka
  • zmielone migdały 100 g
  • zmielone orzechy 50 g
  • forma 25 cm x 30 cm

 

Seromakowiec przepis czyli Sernik z makiem – wykonanie

Krok 1
Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do blender i rozdrabniamy na pył. Jeżeli nie posiadamy blender herbatniki wkładamy do foliowej torebki i rozdrabniamy wałkiem lub tłuczkiem. W osobnym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy rozdrobnione herbatniki. Dokładnie mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 30 cm, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy i mocno ugniatamy aby nasze dno nie rozpadło się. Następnie wstawiamy do zamrażalnika na 20 min., aby masa stwardniała
 
Krok 2
Do dużej miski dodajemy biały ser oraz śmietanę kremówkę i miksujemy na gładką masę przez ok. 2 min. W osobnej misce żółtka miksujemy z cukrem – cukier dodajemy małymi porcjami tak aby rozpuścił się w czasie miksowania -całość ubijamy przez ok. 10 min. aż masa będzie kremowa i puszysta. 
 
Krok 3
Ciągle miksując masę jajeczną ma zmniejszonych obrotach dodajemy po 3 łyżki masy serowej – gdy masa serowa zostanie wchłonięta dodajemy niewielką ilość proszku budyniowego. Jak składniki połączą się ponownie dodajemy kolejne 3 łyżki masy serowej, następnie proszek budyniowy i tak do wyczerpania się składników.  Na sam koniec dodajemy olejek waniliowy oraz skórkę otartą z pomarańczy – ponownie miksujemy.
 
Krok 4
W oddzielnym naczyniu białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Paine dodajemy po kilka łyżek do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką – jak piane zostanie wchłonięta dodajemy kolejną jej porcję i delikatnie mieszamy.  Masę wykładamy na wcześniej przygotowany herbatnikowy spód – wyrównujemy i odstawiamy na bok. 
 
Krok 5
Masę makową przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy rozdrobnione migdały oraz orzechy i całość miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy po 1 żółtku – miksujemy do wymieszania się składników przez ok. 30 sek. i dodajemy kolejne żółtko
 
Krok 6
W osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Do masy makowej dodajemy rodzynki oraz inne bakalie i mieszamy. W kolejnym kroku stopniowo dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do wchłonięcia piany. Masę delikatnie wykładamy na wierzch masy serowej – uważać aby masy nie wymieszały się – delikatnie rozprowadzamy i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 C i pieczemy przez ok.60 – 70 min. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wkładamy ciasto do lodówki. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
 
 
 
Sernik z makiem

Seromakowiec przepis

Seromak przepis

Seromakowiec przepis

Seromakowiec przepis

Seromakowiec przepis

Seromakowiec przepis

Seromakowiec przepis

Autor:

32 odpowiedzi na „SeroMakowiec przepis na Sernik z Makiem

Skomentuj MAGDA Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina