Poniższy deser Sernik Kawowy z polewą czekoladową powstał po otrzymaniu maila od Ani – jednej z naszych „wielbicielek”. Ania była tak bardzo zachwycona tym deserem, a szczególnie jego smakiem, że postanowiła się podzielić z nami tą informacją, a my postanowiliśmy nagrać film video. Deser jest genialny w swej prostocie, a jego smak długo pozostaje w naszej pamięci – bo przecież w prostocie tkwi siła smaku 🙂
Przepis jak zrobić w 15 min. smaczny kawowy deser na zimno – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
serek ricotta lub serek homogenizowany 600g
cukier puder lub zwykły 1/2 szklanki
kakao 3 łyżki
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
żelatyna 8 łyżeczek
gorąca woda do rozpuszczenia kawy i żelatyny 150 ml
jogurt naturalny 120 ml
biszkopty ok. 1/2 opakowania
Polewa czekoladowa
śmietana kremówka 100 ml
masło 80g
gorzka czekolada 100g
Krok 1
Do miski lub garnka wkładamy serek, jogurt, cukier, dodajemy kakao i całość miksujemy. Następnie parzymy kawę w ok. 150 ml gorącej wody, dodajemy żelatynę i całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Po wystudzeniu kawy z żelatyną dodajemy ją do masy serowej cały czas mieszając mikserem.
Krok 3
Blachę (tortownicę) lub inną formę plastikową wykładamy folią spożywczą (łatwiej będzie można z niej wyjąć gotowy deser). Następnie na dnie blachy/formy układamy biszkopty i zalewamy całość kawową masą sernikową. Biszkopty wypłyną na wierzch więc można je delikatnie zanurzyć (wciskając je delikatnie widelcem pod powierzchnię masy sernikowej) jak już masa sernikowa zacznie gęstnieć. Tak przygotowany deser odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny aby całość mocno zgęstniała.
Krok 4
Przygotowujemy polewę czekoladową – jak zrobić polewę czekoladową można zobaczyć na tym filmie video
Krok 5
Wyjmujemy gotowy sernik z lodówki i zalewamy wystudzoną polewą czekoladową i ponownie odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny aby polewa zastygła.
Dodaj komentarz