Prosty przepis jak zrobić w 30 min. smaczny sernik chałwowy – Film HD
(40 ocena, 9 głosów)
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Chałwowiecprzepis na smaczny sernik z chałwą i owocami na zimno. Pamiętam jak w latach dzieciństwa mama kupowała na święta chałwę, a my z rodzeństwem ją podkradaliśmy jeszcze przed świętami. Część tego smakołyku dostawaliśmy dla siebie, a z pozostałej części były robione różne ciasta i desery. Dziś chałwa jest dostępna wszędzie i w różnych smakach. Dziś zaprezentuje kolejny domowy prosty przepis na smaczne ciasto bez pieczenia czyli owocowy sernik chałwowy na zimno.
Owocowy Sernik Chałwowy
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
chałwa 300 g
jajko 3 szt.
mleko 1,5 szklanki
masło 200 g
cukier puder 1 szklanka
żelatyna 3-4 łyżki (duże łyżki)
biszkopty 1 paczka
galaretka wiśniowa lub dowolna 1 szt.
wiśnie 200 g
olejek waniliowy 1 łyżeczka
Krok 1
Chłodne mleko wlewamy do 1/2 wysokości szklanki, dodajemy żelatynę, mieszamy i czekamy aż spęcznieje. Pozostałe mleko gotujemy. Następnie do zagotowanego mleko dodajemy mleko z żelatyna dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Do miski lub garnka dodajemy białko i ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier puder.
Krok 3
Do rozdrabniacza wrzucamy chałwę i ją rozdrabniamy.
Krok 4
Do osobnego naczynia dodajemy masło, olejek waniliowy, żółtka, rozdrobioną chałwę i całość razem ucieramy / miksujemy na gładki krem. Następnie stopniowo dolewamy mleko z żelatyną cały czas miksując.
Krok 5
Następnie do piany z białek stopniowo dolewamy masę jajeczną z chałwą, mlekiem i masłem i cały czas mieszamy / miksujemy.
Krok 6
Formę wykładamy folią spożywczą dzięki temu łatwiej będzie z niej wyjąć nasz deser. Na dnie układamy biszkopty i wlewamy masę sernikową. Biszkopty wypłyna na wierzch więc delikatnie należy je zanurzyć widelcem. Odstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.
Krok 7
Po wyjęciu z lodówki na zastygły sernik wylewamy tężejącą galaretkę, układamy owoce i ponownie wstawiamy sernik do lodówki aby galaretka stężała.
Dodaj komentarz