Koktajl Owocowy z pomarańczy i szpinaku. Dziś lekki, zdrowy i świeży koktajl wiosenny, a jednocześnie bardzo smaczny i odżywczy. Piękny zielony kolor zawdzięczamy szpinakowi, a pomarańczowy smak świeżej pomarańczy.
Właściwości Szpinaku
Szpinak posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinak zawdzięcza obecności beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Szpinak powinny spożywać także osoby zestresowane, gdyż jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy. Szpinak zalecany jest także kobietom w ciąży. Zawarty w nich kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Ponadto chroni on przed chorobami układu krążenia. Szpinak jest także bogaty w witaminę K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B obniżające cholesterol oraz istotną dla opóźnienia procesów starzenia witaminę E.
Zobacz Koktajl Energetyczny lub Koktajl Odchudzający Smacznego 🙂
Składniki: 1 porcja = 270 ml
- 1,5 szklanki świeżego szpinaku
- sok z 2 pomarańczy
- kilka listków świeżej mięty
Dodaj komentarz