Koktajle warzywne zawierają w sobie bardzo niewielkie ilości kalorii, a jednocześnie zapobiegają uczuciu głodu na dłuższy czas co powoduje spożywanie mniejszej ilości posiłków. Jednocześnie warzywa zawierają w sobie potas, który dostarczają do naszego organizmu. Takie warzywne koktajle powinny być obowiązkowym elementem naszej codziennej diety.
1 porcja taki Wzmacniającego Koktajlu Warzywnego zawiera w sobie:
wartości energetyczne – 100 kcal, biało 6,4 g, tłuszcze 2,2 g, węglowodany 15 g , błonnik 3 g, wapń 213 mg., żelazo 1,3 g,
Właściwości lecznicze
Wiara, iż borówki mają właściwości lecznicze była ceniona od wieków. Współczesne badania przeprowadzane w nowoczesnych laboratoriach na całym świecie potwierdzają te teorie.
Poniżej prezentujemy parę faktów.
Borówki są naturalną bronią w powstawaniu i rozwoju chorób nowotworowych. Badania naukowców z Narodowego Centrum Żywienia USA pokazały, iż borówka jest bogatym źródłem naturalnych antyutleniaczy (np. witaminy A, C, E) a ich aktywność w tych owocach jest najwyższa w porównaniu z czterdziestoma innymi świeżymi warzywami i owocami. Porównując dane stwierdzamy, iż owoce borówki zawierają pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż taka sama objętość grochu, marchewki, jabłek czy brokułów. Antyutleniacze neutralizują „wolne rodniki” – związki, które mogą niszczyć ściany komórkowe i strukturę DNA. Podobne działanie prewencyjne jak antyutleniacze wykazują również antocyjany i fenole, które też występują w dużych ilościach w borówce. Zawarty w borówce kwas ellagi i foliowy również zahamowuje rozwój komórek rakowych (np. szyjki macicy).
Zawarte w borówkach związki redukują zły cholesterol (LDL) a wspomagają tworzenie dobrego (HDL). Zmniejsza się w ten sposób ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych, niebezpieczeństwa wylewów, zmian miażdżycowych oraz wystąpienia otyłości. Dużą rolę odgrywają tutaj fitoestrogeny, czyli roślinne hormony.
Borówki zwierają w swoim składzie małą ilość węglowodanów w stosunku do innych owoców. Stąd też mogą je spożywać osoby z zaleconą dietą niskowęglowodanową.
Borówki zahamowują procesy starzenia. Działają zapobiegawczo w nabyciu choroby, Alzheimera oraz arteriosklerozy. Przeprowadzone w laboratoriach eksperymenty na myszach wykazały, iż u jednostek karmionych borówkami proces utraty aktywności umysłowej związanej z wiekiem spowalniał się w porównaniu do pozostałych jednostek. Stwierdzono również, iż grupa ta wykazywała lepszą niż konkurenci aktywność w nauce oraz zapamiętywaniu zachowań ruchowych. Dzieje się tak głównie dzięki antocyjanom, barwnikom, które to powodują, iż borówki są niebieskie.
Borówki chronią przeciwko infekcjom układu moczowego i redukują ryzyko jego infekcji. Dzieje się tak gdyż pewne związki uniemożliwiają bakteriom wnikanie do zdrowych komórek, które to wyścielają ściany przewodu moczowego.
Dobroczynne antocyjany zawarte w borówkach poprawiają jakość wzroku oraz niwelują tzw. zmęczenie wzroku. Spożywanie borówek polecane jest więc kierowcom oraz osobom spędzającym długie godziny przed komputerem.
Borówki działają antybakteryjne. W Szwecji suszone borówki podaje się, by leczyć biegunki. Pewne substancje działają zabójczo na bakterie E.Coli (które to mogą te biegunki wywoływać). – Żródło
Zobacz video jak zrobić Koktajl Wzmacniający- Film HDKliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronieDokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki: 1 porcja = 1 szklanka
- jogurt naturalny 100 ml
- kiełki pszenicy lub inne 1 łyżka
- jagody lub borówki (mrożone) 1/4 szklanki
- miód 1 łyżeczka
Dodaj komentarz