Jogurt Naturalny

Jogurt naturalny to fermentowany napój mleczny, który jest znany od kilku tysięcy lat. Nazwa „Jogurt” pochodzi o słowa „kwaśne mleko z języka tureckiego „ya-urt” . Ten napój mleczny od bardzo dawna jest bardzo popularny w krajach Bałkańskich, a najbardziej popularny jest w Bułgarii. Właśnie w Bułgarii przypisuje się jogurtowi szczególne właściwości uzdrawiające i odradzające. Uważa się, że min. to picie jogurtu jest jednym z czynników długowieczności ludów Bałkańskich. Natomiast naukowcy z Japonii przeprowadzili badania i udowodnili naukowo, że picie jogurtu pozwala wyleczyć lekkie przypadki chorób popromiennych oraz zapobiega ich powstawaniu. Sam jogurt wzmacnia odporność organizmu min. na tyfus i gruźlicę oraz w znacznej mierze powoduje szybszy powrót do zdrowia po zażywaniu antybiotyków. Jednocześnie działa kojąco i uspokaja przy nadpobudliwości nerwowej i wpływa pozytywnie na bezsenność, przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych oraz cukrzycy.

Jogurt naturalny zawiera ok. 3,3% białka, 2 – 6% tłuszczu,3,1% cukru,08% kwasu mlekowego oraz śladowe niewielkie ilości alkoholu. Tylko w 1 szklance jogurtu znajduje się ok. 415 miligramów bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, witaminy oraz inne biopierwiastki.

Produkcja jogurtu odbywa się z mleka pasteryzowanego, które jest zagęszczane przez odparowanie.  Następnie dodaje się kultury bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, których fermentacja przebiega przez kilka godzin w temperaturze 42 do 450 C.

Należy pamiętać o tym, iż osoby dorosłe lepiej przyswajają napoje fermentowane niż tradycyjne mleko. A dzieję się tak, ponieważ z im człowiek starszy tym mniej laktozy produkuje jego organizm, , a laktoza to enzym, który jest odpowiedzialny za rozkładanie cukrów prostych. Organizm człowieka 3 razy szybciej dokonuje trawienie jogurtu niż zwykłego mleka. Jogurty zawierają także więcej witaminy z grupy B, więcej wapnia i więcej kwasu foliowego. W jogurtach znajdują się także substancje antybakteryjne, które są odpowiedzialne za zwalczanie bakterii jelitowych oraz zmniejszają proces powstawania „złego cholesterolu”. Jogurt wzmacnia nasz system odpornościowy, ułatwia wchłanianie wapnia, żelaza oraz witamin. Jest także przydatny przy zaparciach i wzdęciach. Naturalny jogurt działa jak lekarstwo przeciwbiegunkowe. Jogurt odbudowuje właściwą mikroflorę przewodu pokarmowego zniszczona przez zażywanie antybiotyków.Jogurt to zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

 Przypinki Własny Wzór  

Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana soki sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina