Kategorie

Jogurt Naturalny

Jogurt naturalny to fermentowany napój mleczny, który jest znany od kilku tysięcy lat. Nazwa „Jogurt” pochodzi o słowa „kwaśne mleko z języka tureckiego „ya-urt” . Ten napój mleczny od bardzo dawna jest bardzo popularny w krajach Bałkańskich, a najbardziej popularny jest w Bułgarii. Właśnie w Bułgarii przypisuje się jogurtowi szczególne właściwości uzdrawiające i odradzające. Uważa się, że min. to picie jogurtu jest jednym z czynników długowieczności ludów Bałkańskich. Natomiast naukowcy z Japonii przeprowadzili badania i udowodnili naukowo, że picie jogurtu pozwala wyleczyć lekkie przypadki chorób popromiennych oraz zapobiega ich powstawaniu. Sam jogurt wzmacnia odporność organizmu min. na tyfus i gruźlicę oraz w znacznej mierze powoduje szybszy powrót do zdrowia po zażywaniu antybiotyków. Jednocześnie działa kojąco i uspokaja przy nadpobudliwości nerwowej i wpływa pozytywnie na bezsenność, przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych oraz cukrzycy.

Jogurt naturalny zawiera ok. 3,3% białka, 2 – 6% tłuszczu,3,1% cukru,08% kwasu mlekowego oraz śladowe niewielkie ilości alkoholu. Tylko w 1 szklance jogurtu znajduje się ok. 415 miligramów bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, witaminy oraz inne biopierwiastki.

Produkcja jogurtu odbywa się z mleka pasteryzowanego, które jest zagęszczane przez odparowanie.  Następnie dodaje się kultury bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, których fermentacja przebiega przez kilka godzin w temperaturze 42 do 450 C.

Należy pamiętać o tym, iż osoby dorosłe lepiej przyswajają napoje fermentowane niż tradycyjne mleko. A dzieję się tak, ponieważ z im człowiek starszy tym mniej laktozy produkuje jego organizm, , a laktoza to enzym, który jest odpowiedzialny za rozkładanie cukrów prostych. Organizm człowieka 3 razy szybciej dokonuje trawienie jogurtu niż zwykłego mleka. Jogurty zawierają także więcej witaminy z grupy B, więcej wapnia i więcej kwasu foliowego. W jogurtach znajdują się także substancje antybakteryjne, które są odpowiedzialne za zwalczanie bakterii jelitowych oraz zmniejszają proces powstawania „złego cholesterolu”. Jogurt wzmacnia nasz system odpornościowy, ułatwia wchłanianie wapnia, żelaza oraz witamin. Jest także przydatny przy zaparciach i wzdęciach. Naturalny jogurt działa jak lekarstwo przeciwbiegunkowe. Jogurt odbudowuje właściwą mikroflorę przewodu pokarmowego zniszczona przez zażywanie antybiotyków.Jogurt to zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Przypinki Własny Wzór

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina