Kategorie

Jogurt Naturalny

Jogurt naturalny to fermentowany napój mleczny, który jest znany od kilku tysięcy lat. Nazwa „Jogurt” pochodzi o słowa „kwaśne mleko z języka tureckiego „ya-urt” . Ten napój mleczny od bardzo dawna jest bardzo popularny w krajach Bałkańskich, a najbardziej popularny jest w Bułgarii. Właśnie w Bułgarii przypisuje się jogurtowi szczególne właściwości uzdrawiające i odradzające. Uważa się, że min. to picie jogurtu jest jednym z czynników długowieczności ludów Bałkańskich. Natomiast naukowcy z Japonii przeprowadzili badania i udowodnili naukowo, że picie jogurtu pozwala wyleczyć lekkie przypadki chorób popromiennych oraz zapobiega ich powstawaniu. Sam jogurt wzmacnia odporność organizmu min. na tyfus i gruźlicę oraz w znacznej mierze powoduje szybszy powrót do zdrowia po zażywaniu antybiotyków. Jednocześnie działa kojąco i uspokaja przy nadpobudliwości nerwowej i wpływa pozytywnie na bezsenność, przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych oraz cukrzycy.

Jogurt naturalny zawiera ok. 3,3% białka, 2 – 6% tłuszczu,3,1% cukru,08% kwasu mlekowego oraz śladowe niewielkie ilości alkoholu. Tylko w 1 szklance jogurtu znajduje się ok. 415 miligramów bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, witaminy oraz inne biopierwiastki.

Produkcja jogurtu odbywa się z mleka pasteryzowanego, które jest zagęszczane przez odparowanie.  Następnie dodaje się kultury bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, których fermentacja przebiega przez kilka godzin w temperaturze 42 do 450 C.

Należy pamiętać o tym, iż osoby dorosłe lepiej przyswajają napoje fermentowane niż tradycyjne mleko. A dzieję się tak, ponieważ z im człowiek starszy tym mniej laktozy produkuje jego organizm, , a laktoza to enzym, który jest odpowiedzialny za rozkładanie cukrów prostych. Organizm człowieka 3 razy szybciej dokonuje trawienie jogurtu niż zwykłego mleka. Jogurty zawierają także więcej witaminy z grupy B, więcej wapnia i więcej kwasu foliowego. W jogurtach znajdują się także substancje antybakteryjne, które są odpowiedzialne za zwalczanie bakterii jelitowych oraz zmniejszają proces powstawania „złego cholesterolu”. Jogurt wzmacnia nasz system odpornościowy, ułatwia wchłanianie wapnia, żelaza oraz witamin. Jest także przydatny przy zaparciach i wzdęciach. Naturalny jogurt działa jak lekarstwo przeciwbiegunkowe. Jogurt odbudowuje właściwą mikroflorę przewodu pokarmowego zniszczona przez zażywanie antybiotyków.Jogurt to zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Przypinki Własny Wzór

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana soki sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina