Kolejny domowy rodzinny przepis na smaczne ciasto czy tez ciastka z nadzieniem w cieście prawie francuskim. Ciasto smakiem i wyglądem przypomina ciasto francuskie, jednak sposób jego wykonania jest całkowicie inny. W oryginalnym przepisy ciasto należy włożyć do lodówki na 60 min, a ja wstawiam je do zamrażarki na 40-50 min. – ale po wyjęciu musi dać się rozwałkować. Zaletą tych pysznych „sakiewek z nadzieniem” jet to, iż przepis jest bardzo prosty, szybko się go wykonuje i możemy w dowolny sposób doprawiać nadzienie wedle naszego gustu i smaku. Te „sakiewki” są bardzo, bardzo smaczne i jak je robię to zawsze stosuje wersje 3 razy większą składników, gdyż są tak smaczne, że bardzo szybko znikają z talerzy 🙂
Prosty przepis jak zrobić w 60 min. domowe bułeczki maślane – Film HD
Kliknij Udostępnij i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja = 12 ciastek
miękka margaryna 200g
mąka pszenna 3 szklanki
śmietana 1 szklanka
jabłka antonówki 4 szt.
cukier z trzciny cukrowej 5-6 łyżeczek
cynamon 3 łyżeczki
zmielony goździk 3 łyżeczki
rodzynki 12 łyżeczek
Krok 1
Do naczynia (garnka, miski) wsypujemy mąkę, dodajemy miękką margarynę i sprężyna do zagniatania siekamy margarynę z mąką i zagniatamy ciasto ręcznie. Następnie dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wstawiamy do zamrażarki na 40 – 50 min.
Krok 2
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy pestki. Dzielimy na ćwiartki
Krok 3
Po wyjęciu ciasta z zamrażarki, dzielimy je na 2 równe części. Deskę do zagniatania podsypujemy mąka i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm.. Następnie wycinamy kwadraty o bokach ok. 11 x 11 cm. Do środka wkładamy kawałki jabłka, trochę rodzynek, dodajemy cukier z trzciny cukrowej oraz po 1/3 łyżeczki każdej z przypraw. Przeciwległe rogi sklejamy ze sobą, a następnie sklejamy powstałe krawędzie aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
Krok 4
Blachę smarujemy olejem, układamy ciastka i wstawiamy do piekarnika do temp. 190C i pieczemy przez ok. 35-45 min. na złoty kolor. Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem gdy są jeszcze ciepłe.