Semifreddo – oznacza na pół zmrożony (half-frozen) powstaje przez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu.
Semifreddo ( z włoskiego: pół zimne ) należy do deserów pół mrożonych, zazwyczaj do jego przygotowania używa się lodów, pół-mrożonych kremów oraz musów owocowych. Ma konsystencję zamrożonego musu, ponieważ jest on zwykle produkowany przez połączenie dwóch równych części lodów z bitą śmietaną.
Przepyszny deser przypominający lody waniliowe z kawałkami owoców. Przed serwowaniem wyjąć z zamrażarki i pozostawić w lodówce na 30-40 min. aby deser delikatnie zmiękł. Podawać z sosem czekoladowym lub owocowym oraz dodatkiem wafli. Jest to kolejny smaczny i sprawdzony smakołyk z kategorii desery na zimno.
Przepis jak zrobić w 10 min. smaczny deser mrożony – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 10 min.
Czas mrożenia: 3-4 godz.
Składniki: 1 porcja = 8 deserów
- 4 jajka
- 0,5 l śmietany kremówki
- cukier puder 150g
- serek Mascarpone 1 szt. 200g
- maliny 200g
- jagody/borówki 200g
- mleko tłuste 1/2 szklanki
- cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki
Dodaj komentarz