Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Terrine pochodzi z języka francuskiego i odnosi się od bardzo popularnej przekąski podawanej w tamtejszych restauracjach. Jest to pasztet w formie bochenka chleba nadziewany różnymi rodzajami mięsa mielonego jaki i drobno posiekanego. Powstaje wiele nowych przepisów, które odnoszą się do pierwotnego przepisu tego specjału i tak też dzieje się z deserami.
Dziś propozycja na kawowe ciasto bez pieczenia. To kolejny bardzo prosty poradnik na szybkie i smaczne ciasto. Nie chcę się tu rozpisywać na temat smaku tego specjału bo i tak nie będę w stanie przekazać wszystkich doznań smakowych – lepiej sami zróbcie w domu ten specjał i dzielcie się nim z innymi. Deser wart jest tej pracy. Najlepszy jest po 24 godzinach jak wszystkie składniki dokładnie się przenikną, a ziarna kawy skruszeją.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas schładzania: 5-6 godz.
Składniki: 1 porcja = 8 deserów
- żółtka z 2 jajek
- mleko 75 ml
- cukier kryształ 100g
- cukier z prawdziwą wanilia 3 łyżeczki
- kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
- żelatyna 3-4 łyżeczki
- likier amaretto 50 ml
- gorzka czekolada 40g
- paczka biszkoptów
- śmietana kremówka 300 ml
- 2 łyżki posiekanych ziaren kawy
Dodaj komentarz