Historia truskawki jest bardzo krótka. Owoc truskawki powstał poprzez przypadkowe skrzyżowania dwóch rodzajów poziomki: poziomki chilijskiej i poziomki wirginijskiej pochodzącej ze wschodnich Stanów Zjednoczonych. Wydarzyło się to w XVIII wieku we Francji. Dzięki temu powstała pierwsza wielkoowocowa poziomka, nazwana ananasową, dającą jasno zabarwione, znacznie większe i cenniejsze owoce niż oba gatunki wyjściowe. Uprawa tego własnie odmiany poziomki rozpowszechniła się szybko w Europie, potem w Ameryce Północnej, do której już dotarła w postaci wielkoowocowych odmian uprawnych. Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Istnieją też odmiany owocujące od czerwca do września. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale przede wszystkim są zdrowe, a także są źródłem wielu witamin i minerałów. Zdarzają się osoby uczulone na truskawki.
Właściwości Truskawki
Sok z truskawek ma właściwości bakteriobójcze, jak chrzan, czosnek czy cebula. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie. Są cenionym składnikami wielu sałatek, surówek, przystawek. Można je wykorzystać również do sporządzenia pierożków. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na soki, dżemy, konfitury. Robi się z nich również wina, nalewki i likiery.
Truskawki mogą zdziałać cuda dla naszej cery, są one idealnym owocem do maseczek domowej roboty. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, flawonów i flawonoidów w owocach, truskawki są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry. Wykorzystywane są do produkcji preparatów, do opalania się jako naturalne blokery promieni UVA i UVB. Piękny aromat truskawek kojarzony z początkiem lata jest w często używany jako kompozycja zapachowa wielu kosmetyków. Medycyna ludowa od dawna wykorzystuje także napary z liści truskawek przy takich schorzeniach jak niedokrwistość, kamica żółciowa i anemia.
Idealnie nadaje się na wieczorne przyj ecie jak i popołudniowy podwieczorek. Wspaniały puchar bitej śmietany z jogurtem, bezami, truskawkami, kiwi i orzechami. Zamiast orzechów można dodać płatki migdałowe, które należy uprażyć na patelni na złoty kolor.
Przepis jak zrobić w 10 min. smaczny deser – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki: 1 porcja = 1 szklanka
- bezy 100g
- kiwi 2 szt.
- śmietana kremówka 300 ml
- jogurt grecki 100 ml
- truskawki 1/2 kg
- cukier puder 3 łyżeczki
- orzechy włoskie lub laskowe
Zamiast orzechów można dodać płatki migdałowe, które należy wcześniej uprażyć na patelni na złocisty kolor
Dodaj komentarz