Poradnik jak zrobić smaczne Batoniki Ryżowe – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Dziś propozycja domowych Batoników Ryżowych w czekoladzie. Prosty przepis, szybko się go wykonuje, a smakuje rewelacyjnie ! To kolejny przepis z rodzinnego zeszytu z przepisami na ciasta i desery. Takie batoniki możemy zabrać ze sobą do pracy lub dłuższy spacer. Nadają się idealnie na małą przekąskę w ciągu dnia jak i na popołudniowy deser. Jak je wykonać krok po kroku możecie zobaczyć na poniższym poradniku video.
Czekoladowe Batoniki Ryżowe
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja =ok. 26 batoników
Masa z białą czekoladą
- Golden Syrup 2 łyżki
- roztopione masło ok. 60 g
- biała czekolada 150 g
- ryż preparowany 60g
Masa z ciemną czekoladą
- Golden Syrup 2 łyżki
- roztopione masło ok. 60 g
- gorzka czekolada 120 g
- ryż preparowany ok. 70 g
Czekoladowe Batoniki Ryżowe – wykonanie
Krok 1
Do miseczki dodajemy masło, Golden Syrup oraz białą czekoladę. Miseczkę ustawiamy na garnku, w którym znajduje się niewielka ilość woda (ok. 1/4 wysokości garnka) i na wolnym ogniu cały czas mieszając składniki czekamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy preparowany ryż i dokładnie mieszamy.
Krok 2
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem, a następnie wykładamy masę czekoladową z ryżem, dokładnie rozprowadzamy i ubijamy mocno łyżką.
Krok 3
Całą procedurę powtarzamy z tą różnicą, że teraz dodajemy ciemną czekoladę, a do płynnej masy dodajemy ryż preparowany, dokładnie mieszamy i wykładamy do formy na białą masę. Dokładnie rozprowadzamy, mocno ubijamy łyżką i odstawiamy do wystudzenia. Chłodną masę polewamy polewą czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie do lodówki na 24 godz.
Batoniki Ryżowe
Batoniki Ryżowe
Batoniki Ryżowe
Dodaj komentarz