Ciasto Rafaello Krakersowe
Kolejny bardzo prosty przepis na smaczne ciasto bez pieczenia na bazie krakersów z kremem budyniowym – takie właśnie jest ciasto rafaello. Wykonanie tego pysznego ciasta zajmuje 30 min. ale nie wymaga pieczenia więc wszystkie czynności wykonuje się bardzo szybko. Dodatkowo podpowiem, a nie zamieściłem tego w przepisie, że do kremu budyniowego można dodać 1 mały kieliszek czystej wódki – tylko wtedy ta wersja ciasta nie jest przeznaczona dla dzieci ze względu na zawartość alkoholu. Prosty przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto Raffaello doskonałe na każda porę roku. Zobacz także Rafaello z Malibu
Prosty przepis jak zrobić w 30 min. smaczne rafaello – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
- miękka margaryna lub masło roślinne 350g
- cukier kryształ 1 1/2 szklanki
- krakersy 2 duże opakowania ok. 600g
- wiórki kokosowe 200g
- płatki migdałowe 100g
- budyń waniliowy 2 szt.+2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- mleko 1 l
Krok 1
Zagotować budyń zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu – do rozczynu dodajemy dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej aby budyń był bardziej „ścisły”. Zagotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Do miski lub garnka dodajemy miękką margarynę, cukier i całość mieszamy na gładki puszysty krem.
Krok 3
Wystudzony budyń stopniowo dodajemy do kremu cały czas mieszając / miksując aż uzyskamy gładki i puszysty krem.
Krok 4
Do masy kremowej dodajemy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe i całość mieszamy łyżką.
Krok5
Formę o zbliżonych wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem spożywczym lub pergaminem i układamy na dni krakersy. Na 1 warstwę krakersów wylewamy 1/4 masy kremowej. Na masę kremową następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Czynności powtarzamy, aż do ostatniej warstwy, którą jest krem.
Krok 6
Na patelni topimy 2 łyżki masła i wsypujemy wiórki kokosowe (100 g). Smażymy wiórki na małym ogniu do zarumienienia się. Następnie uprażonymi wiórkami posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki na min. 12 godz.
Ciasto Rafaello Krakersowe
Ciasto Rafaello Krakersowe
Ciasto Rafaello Krakersowe
Dodaj komentarz